召喚lihkg商用車學神 (20)

1001 回覆
2 Like 0 Dislike
Q3)宜家報名考試要等幾耐?

可以上運吉個網睇
https://eapps2.td.gov.hk/repoes/td-es-app517/WaitingTimeExtPreview.do?language=zh

Q4)考試及格之後點樣拎個牌?

其實同當初考私家車/輕型貨車之後拎 P 牌一樣,填表、準備文件,七個工作日後(的士可以即時)上運輸署申請(詳情請睇 TD 557)
不過你本身已經有張正式駕駛執照,所以只需要加簽,有效期不變,無需再畀 $548
考牌路線:

柴灣中型
路線 (A)

路線 (B)

路線(C)

荃灣中型
(大窩口)

(永建路)

(永基路)

柴灣巴士
路線 (A) 柴灣巴士調頭唔洗入盛泰里,只係google map唔俾我set中途調頭

路線 (B) 柴灣巴士調頭唔洗入盛泰里,只係google map唔俾我set中途調頭

荃灣巴士
(大窩口)

(葵盛圍)

沙田專利巴士 (九巴)
(源禾路)

(沙田頭路)

荃灣重型
(葵盛圍)

(沙咀道上大窩口)

(楊屋道上大窩口)

沙田貨櫃
(轉左)

(轉右)

葵涌貨櫃
(葵芳)

(葵青)

柴灣同沙田個邊唔熟路所以用ABC同左右分辨
口試題目(答唔到即時肥佬,唔好輕示佢因為間唔中都聽到有人肥口試):
中型貨車/重型貨車:

巴士:

專利公共巴士:

掛接式車輛:
突然屎忽痕整咗個重型泊位教學,希望冇誤人子弟啦

有見呢排好似好人學巴士所以整咗個巴士泊位教學出黎,其他教學有緣再整因為巴士車款太多唔係個個都啱參考

泊完位就出街,開頭頭幾步都係咁做(巴士&重型)
試場左轉拎右線
右線直行變中線
中線右轉拎左線
無論右轉楊屋道定沙咀道都好
右轉楊屋道/沙咀道拎右線(9成9)
跟住就聽天由命

警告!!!
索取考試報告有重大風險,有機會嚴重影響其後重考過程及成績。
請各考生自行承擔所有後果及風險。

只建議
多 次 考 試 不 合 格 而 死 因 不 明
的考生考慮索取有關報告

11月1日開始考牌強制全面使用安心鳩痕
請各考生用自己方法係試場用正版app掃code
lm
#1 Updated
舊Post:
貨櫃
貨櫃嘅車款同重型差唔多普遍都係以isuzu呢個牌子為主。除咗日系牌子之外仲有man同scania呢2個歐洲牌子嘅稀有品種,但就只有鏗鏘同駕院有得揸。學貨櫃你可以揀20尺架或40尺加學,各有優勝之處但駕院只有20尺架學。

新Post:
貨櫃
貨櫃嘅車款同重型差唔多普遍都係以isuzu呢個牌子為主。除咗日系牌子之外仲有man同scania呢2個歐洲牌子嘅稀有品種,但就只有鏗鏘同駕院有得揸。學貨櫃無論係沙田定貨櫃碼頭,清一色只有40尺架。反而駕院20尺架學。

#3 Updated
加入
沙田專利巴士 (九巴)
(源禾路)

(沙田頭路)
lm
原來已經有人開咗post
呢幾日好似推快咗舊post爆咗都唔知
宜家你地d名太亂開始分唔到
又xx道學神、xx道畢業生
上兩個po佢改而家呢個名我已經咁講,個個唔係常安街就源安街,搞到次次都要起底先知邊個打邊個
唔怪之得好耐好耐冇見佢咁,原來改咗名
我記得仲有源安街霸
如果下個禮拜我好彩2nd take考到柴10都可能會改名「常安街巴士佬」
係唔係要改埋源安街學神
又黎多個德士古道 你舊名係咪德士古道學神?
唔係學神上次見仲係P牌
加油
都話咗係2個人黎囉
清你係跟邊部話
成堆德士古道畢業生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞