[26]考緊26?你問我答 (32)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
排咗尾期 冇得抽快期(好似係)
冇可能齋轉軚可以打到斜8 直頭違反物理定律

轉彎有離心力 8字一樣道理 你軚盤扭得愈勁 離心力愈勁 技巧上 有兩種抵消方法 一 車訓人唔訓 二 人車齊訓
情況一 需要壓得比較低部車 情況二 唔需張太壓車 無論一定二都需要練好平衡感 關鍵在於腿夾油缸同視線運用 利用兩腿黎平衡 利用視線黎轉向 事實上 視線係無助轉向 真正幫你轉向既原因係視線運用之後你腰肩既順勢扭動而產生轉向。

以上只係講緊平8 斜8有兩part 上8同下8
上8字係右轉 離心力會因為斜路而抵消左一部份 所以上8係比較易轉彎 但同時上8係最狹窄 所以都要練熟

而下8較闊 但明顯係比較難轉彎得多 因為左轉需要用技巧抵消離心力同斜度 故此需要練訓車 練得好可以好似上8咁打到好細 但冇必要當然練到就最好 細8都打到 大8更加無難道
呢個世界冇離心力呢樣嘢,唔好識少少就喺度扮代表。
師兄唔好再害人,唔該你
係,排左尾期就無得抽
不過快期都唔易抽
一係早上7:30狂打電話
一係比錢人代抽
不過聽聞衣家代抽升到千幾蚊
巴打講得啱
離心力根本唔存在
你話慣性 或者向心力不足都還可以

不過車神講嘢應該唔會錯
麻煩你返去反省下
佢係完全冇自己去了解過,人哋講咩佢就講咩。
仲要去教人,真係會害死人㗎
你物理u? 定係文科仔?
我冇讀過書呀!
離心力大師兄
三條newton law of motion
1st law: 如果冇net 嘅external force act on 一件物件
呢件物件一係靜止不動 一係就均速 (constant velocity) 向一個方向移動
2nd law: force = the rate of change of momentum
簡單啲就係F=ma (只要個mass唔變)
3rd law: action force and reaction force pair

根據1st law
你要轉向 就要有個外力 而呢個外力係向心力
唔撚係離心力
例如你架車向前行緊 要轉左 就要一個向左嘅向心力
所謂離心力只係一個虛擬嘅力 一個慣性力 (1st law)

都係果句
唔撚識就唔好撚拋書包啦
車神
睇佢性格都係現實生活冇朋友,唯有喺網上爭取注意力果啲人嚟
有離心力
睇你用邊個inertial frame
中學因為係教你用「地」做intertial frame
所以只有向心力無離心力
但如果你自己係inertial frame
係有離心力呢回事
朋友睇你想唔想識 好似你呢種人就唔多想
中學雞d阿sir係咁教冇離心力 咪遷就下佢程度囉 冇離心力架
中肯中point
係啊,所以肥左當日都無即刻畀錢報重讀堂
畀佢個尾期嚇親
考慮咗幾日就轉快期
早睡早起身體好搶快期
我路試4堂加埋額外補鐘5堂TOTAL得9堂唔知夠唔夠, 而家已上左2堂諗住上多3堂先再決定仲加唔加堂
加就加硬,有冇模擬考試?
好似有, 聽你咁講睇怕要加返10堂8堂先夠
Ching 講得好啱
但我自己就轉左第一個彎先上二波
驚死火
正所謂皇天不負有心人
打多幾次
捉到個timing
自己抽都可以抽中
你一波揸到極慢 重易失平衡 或者扭大油
重有
第一個彎用一波 咁點解要第二個彎先用二波
兩隻彎一樣構造架喎
你仲有時間,唔一定加咁多既
練多幾堂睇下咩情況先都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞