[26]考緊26?你問我答 (32)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Q: 考電單車流程
A: 如果係從未考過車, 流程: 筆試 -> 強制試(老強) -> 路試 -> P牌
筆試成績46同26通用, 考過既唔洗再考
未考強制試之前只可以係封閉場地練車, 唔可以出街渣
pass左強制後就可以申請學牌 (L牌), 出街練車期間車頭車尾必須掛上「學」字並遵守所有學牌規則

Q: 筆試去邊到報?
A: 駕駛學院/街師傅代辦排期/親身去長沙灣運輸署排期

Q: 邊到有得學/報名?
A: 通常會分為政府指定駕駛學院同街師傅
政府指定駕駛學院: 香港駕駛學院 (香駕) 同新觀塘駕駛學院 (新觀駕)
而街邊見到既MEG係香駕, 新觀駕同A1既代理
街師傳: 李健, 鏗鏘, 傑師, 自咖遊, A1 etc......
另外如果想只單獨報強制試必須要親身去想報既駕駛學院報名 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 觀塘), 不可以跟MEG報

Q: 考車場地有邊D?
A: 強制試只有政府指定駕駛學院可以考 (沙田, 元朗, 鴨脷洲, 新觀塘), 就算搵街師傅代辦都只可以去呢4個場考
路試有沙田, 元朗, 鴨脷洲, 天光道同掃桿埔 (大球場), 其中沙田元朗鴨脷洲係香港駕駛學院私家考場, 只可以經佢地報同考, 街師傳報就只有天光道同掃桿埔可以考

Q: 邊到考好?
A: 主要睇自己交通方便, 住邊同返工地點
香駕私家場有私家斜路8字可以練同考, 路試難度同街場差唔多, 但價錢較貴
天光道斜路8字考場(敬德街)全日學禁無得練, 路線短但多學校
掃桿埔斜路8字場要同46學車爭, 路線主要難在樂活線大斜路起步

Q: 通常考車有咩車款?
A: 香駕/新觀駕: Honda CB125F, 街師傅: Suzuki GN125, Honda MSX125, 豪爵 HJ150 etc....

Q: 學牌出街練車要注意D乜?
A:只可以係以下時段駕駛
星期一至星期五——06:00-07:30, 09:30-16:30, 19:30-23:30
星期六——06:00-07:30, 09:30-23:30
星期日及公眾假期—— 06:00-23:30
其餘時間只可以係封閉/私家場地練車
學禁路段, 高架橋, 隧道, 快速公路 (綠牌路段) 不可進入

Q: 學車有咩建議?
A: 26學車唔似46有個師傅坐喺旁邊睇住, 主要係靠自練, 導師堂係人夾人, 最多只可以指點下你有咩甩漏, 教授少少技巧
街師傅連登三毒: 輝sir, K&K, 貴記

Q: 學牌出車好唔好?
A:

https://www.youtube.com/watch?v=KqPhK07mKWk
新 thread,yeah~
沙駕肥,轉戰其他場⋯
講多少少肥嘅原因
我呢4日,日日練兩節無問題⋯考試第一個斜上彎就落腳
臨到考你比部性能同練果堆果range有40-50%出入嘅車我(個人體感),仲要我用得果6個8字要適應⋯原諒我係咁無天份⋯我真係無咩心機用你果部掂得10分鐘樓下嘅考試車
你補鐘果d車架架性能都唔同
咪又係咁練
係你太緊張
令自己手腳唔聽話
嗱⋯頭盔都戴埋喇。咁實有人 1take pass添。係我資質差

但練果堆車係接近性能,同考果部差好多呢個係事實
我唔係阿寶一上高達就打得到
我揸開低性能GM咋
我都就考沙駕 take 2
沙駕最閪嗰部車係唔係1x7
技術大家一定練到足先去考
考個陣心態好緊要

上個禮拜考港島都係咁
著車前拍一拍自己心口
俾啲信心自己
同埋考車前廿分鐘飲枝可樂 補一補血糖 個人會定好多
屌 佢啲閪車 部部都好on9 轉波都kick
上次有部車轉完波之後放晒極力子佢竟然變咗空波
講緊係三波四波嗰時
之後返去同佢職員講 佢話我控制得唔好
我可能今日見到你 如果係你
平時練車你都揸得好穩

熱身3個入面你係最穩定
一定係 鏡又甩 brake 要踩到底先得 極力子淺到仆街
個尾break 好似踩空氣咁
大Number 嗰d好揸d
識飲一定係飲罐redbull
有提神作用
7字頭果啲都好恐怖,個brake一踩好似斷咁
個虛位大到勁難定油
有d車仲要壞尾指揮燈
出街真心驚俾其他車撞死
仆街
我聽日就上堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞