[26]考緊26?你問我答 (32)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
大家揸車盡力而為,唔好夾硬
點解會咁
唔好用咁重頭迫力 當你收到慢到人行嘅時候 早d 𢲡極力子 踩落1波 伸埋隻左腳出嚟 由於部車已經冇動力 用多少少尾迫力加輕輕用頭迫力 就好夠煞停 停定扭少少左
斷咗?
可能唔識踩腳制揸緊個頭brake嗰陣唔小心扭左油
應該未慣操作
拉住極力子時就俾大油
地下濕濕哋
連水馬都撞爆埋?
大家好,好耐冇見(其實都無人識我)。小弟平復左心情幾個月,總算夠膽再入呢個post。

話說我剛剛9月底考強制,但結果衰左。一路以來練習,唔敢話好完美,但起碼夠合格。而且考試果朝再練習時手車非常暢順,自己都好有信心,tg group 啲師兄師姐話掂硬啦,學牌準備

到我考試時,心情係緊張,但都同自己講當練習就得,幾分鐘好快就過。第一個test 開停車 easy job 無難度,深呼吸一下就開始左轉。當轉完圈預備停入格仔時,突然feel 到部車想傾右,我立即盡力救車,成個身挨左,堂軚好似想俾我拉斷。但部車繼續傾右,愈來愈右,最後「嘭」一聲 - 跌車。

我無跟住部車跌,但成個人呆左企係度,耳仔好勁耳鳴,個腦諗緊係咪發緊夢?考官嗌咪嗌左兩三次 同學有無受傷?我先知原來唔係發夢。我好似平時跌車咁抬起部車,慢慢推去出口。其他師兄識趣讓開,我停好部車企埋一邊等其他人考完。

我一路等一路問自己咩事?我每次練習失敗只係撞雪糕筒,死火等等,一次都未試過咁樣衰法,但偏偏考試時就衰到咁。果輪考試好似次得兩個人衰,果刻覺得自己好瘀正垃圾。

考完試到返到屋企我都唔敢睇訊息,唔敢話俾人知衰左。直到夜晚都係眼光光,唔敢相信係事實。第二日見佢地講其他話題我先敢入去睇,但仍然唔敢出聲,驚俾人問考成點。

下個月第二次考強制,最近練左兩次都正常發揮。但經過今次打擊我已經唔夠膽講掂硬,只係諗點再做好啲。而家每次練習前,我都重温一次當時心情 諗返自己點樣失敗,唔憤氣,諗諗下差啲叫出黎。同自己講唔想再經歷一次就要做好啲,強制都咁,路試咪食得屎?

廢話講完,只係想祝其他巴絲打強制/路試都順利,失敗嘅滋味睇我段野就夠,唔駛自己去試
強制場都可以撞到錦
我估係掛我都係看圖說故事
點解會咁傷
睇唔到
我就第一次強制前自己練都無一次成功,所以無去考

跟住一排就半年後,我早三個月,每個禮拜練一次,到考前個個禮拜就晚晚都去練

我好清楚,其實諗咩都無用,維一可以做既就係不停課金不停練,練到跟本係個場到,同係自己屋企一樣,個感覺都習慣晒既時候就唔會怕

但真係洗好多錢
返到屋企先睇到
失手梗有 我考之前自己練 試十次都會有一次失手落右腳 考個陣緊張會打個7折 所以都係靠練熟 練到身體記憶 停車前慢慢減速 轉彎時手放上極力子隨時騎馬一拉防死車 一波上二波要快 練熟轉波速度 轉波轉得快係好著數 1波轉彎先黎上二波都得但要過彎定油唔好收否則chok 我練個陣既方法同考個陣時係唔一樣 我考個陣全程手放上極力子防失憶唔記得拉 轉彎依靠軑盤 呢兩點係會比人剔離合器同軑盤控制不當 但so what 咪由佢剔 剔左我照pass 我係明知故犯咁pass 考試最緊要係pass 唔洗做到咁perfect 過左海就神仙
教人轉彎𢲡極力子咁玩命
笑撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞