移民日本 : 擬2022開放14種外籍人才「無限期居留」, 可帶家人同赴

359 回覆
358 Like 15 Dislike
總之唔請白領就係歧視
香港人會唔會請南亞人做白領
蝗蟲壓境
我諗日本唔會再比佢地用同工唔同價咁請,上次個技能實習生都搞到屎咁,好多左翼既人都插爆,要請就係同工同酬。

在職係續證既條件就一定既。
而家講緊特定技能簽
你講留學簽做乜
柒左改返少少野
岩岩特登去查
入籍係工作簽5年先轉到
btw永住個10年留學簽既時間都納入個10年入面
點解日本做野嘅東南亞/南亞/黑人好似唔識英文咁,之前去日本佢地好似聽唔明
日本閪工閪到夜晚放工都要陪上司飲酒吹水,你自己諗
咩叫同理呀盲柄
日本個立場應該似俾埋支那去
特定技能2號有3年
佢而家其實就係將1號d工擴大包落2號度
所以應該之後會有機會1號d工renew到3年可以申請永住
事實黎
呢啲工低技術 連日文都唔洗識 入職比盡你廿萬yen
南亞人去等於佢地幾個月人工
佢地一定搏哂老命你你做
香港人去同你玩準時收工
你係老闆請邊個 ?
南亞狗做藍領日文都唔識多隻唔洗陪老細飲酒啦
餐飲、建築清潔、漁業、汽車維修保養、住宿、護理冇日本人做可以講得通

建築、造船、農業、工業機械製造、電氣與電子信息、漁業、汽車維修保養同航空冇人做,係日本工業自動化神速定係去工業化去到青黃不接?
工業機械製造、電氣與電子信息同航空冇人做好大鑊喎
呢個visa scheme要test日文㗎

續到10年以上未可以拎永住明未
依家係想改到個門檻再低吸勞工
我有漁業領域專長
係少子化勞動人口唔夠
班後生既都衝曬去大城市做白領搵錢點會同你留係鄉下做奴工
份份都係咁既話都幾旺市,家陣飲食都收返皮咁滯,好睇際遇。

有機會比你刷老細鞋係高級工啦,個14種行業既日文能力一定唔高....

同埋去地方(非城市)又係兩回事,人已經少仲搞差多....

最近睇统計平均工時係香港仲高過日本....
世界在變啦
foodpanda啲南亞仔做一個月已經搵個邊一年人工所以咪搏撚哂老命做
我有話睇唔到咩講緊你做乜講留學
而且2年又點?
講緊要3年先合資格你就話續行可以2年
又咪符合唔到永住申請要求既3年

都唔知邊個盲
就係我d 垃圾日文佢唔明,英文都唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞