移民日本 : 擬2022開放14種外籍人才「無限期居留」, 可帶家人同赴

359 回覆
358 Like 15 Dislike
基層既香港人卻擁有日本統治者既思想
呢個真, 到時周街都係蟲, 你真係喊出黎
落到香港咁既下場
帶左80幾個中國人黎喎
民族性係咁,只要你唔係日本人,
無論住咗幾耐有幾融入當地都好,
始終都係會用有色眼鏡當你係外國人,
呢世都唔會當你係自己人
有外賣喎
做外賣師都可以移民
真 連登仔又黎對日本無限幻想 見一次笑一次
下年仲話要加稅
我都想做part time賺多d
睇統計數據 有差不多80萬支那人係日本
其餘都係東南亞人多 鬼佬就美國人為主
你估香港咩,啲鬼佬去到日本唔識日文會俾啲人避開架,費時要同英文溝通啦,我當年去日本一線大學exchange就好啲,成個校區啲人英文都好勁,但如果日常生活就算東京都啲人都係唔會想用英文同人傾計,寧願唔做鬼佬生意算
特定技能2號可以 1號唔得
唔識唔好衝出來柒
員工大假=一年10日
1.日本好玩唔好住
2.得居留權,永遠做唔到公民

結論:五眼聯盟更稱心
事實就係香港人仲差過東南亞人
有幾個錢就以為自己真係大爺
港豬以前不嬲過緊葉公好龍嘅生活
不過可能冇呢支歌仔唱啦
保留傳統嘅大和魂先最吸引
唔想見到係人都話自己係日本人
連東京人都係到投訴地鐵太多外國人,話聽到外語好不安
住酒店前會問多唔多外國人/支那人
但鬼佬受日本妹歡迎係真,鬼佬用tinder係收爆pm唔識日文都照上 cls
唔比轉工呢個文化已經on9
學日文有優勢?
可以預期日本未來將會比支那人南亞人溝淡
等人駛冇計
要好多好多十年先得啦
日本有到好就係夠排外
日文講1唔好都畀人由細笑到大
孫正義係third gen都依然有大把人唔當佢係日本人

佢哋連南美洲嘅純血日裔都唔當自己人
除非係諾貝爾獎得主嗰個level(例如:中村修二、南部陽一郎),咁就算入籍外國都會當返係自己人
睇返高度人材最快一年拎到,雖然難度真心高。
孫正義唔係因為佢係所謂嘅韓裔日人所以先唔當佢自己人咩?
如果係混咗白種嘅(例如歐美)會唔會待遇超好?
算好啦,消費稅其實比歐洲低(英國20,澳洲10),係香港真係無消費稅
呢個我熟,考個試。
法律係有定
正社員13日開始,做夠5年一定有20日,只可多唔可以少,至於有人嘈比唔比你請就.... 好睇你公司啦

平均都請到4-5成,但真係幾極端
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞