移民日本 : 擬2022開放14種外籍人才「無限期居留」, 可帶家人同赴

359 回覆
358 Like 15 Dislike
唔算大富大貴
其實都係想生活到姐
結到婚、買到樓、生到細路(睇人)
香港真係好難....
無幫日本供年金,去到真係會無收入wo
人地老野供3-4十年,個個月都係十幾萬
離職個下又有1-2千萬
呢樣真架bor
咁緊係自己夠錢先去
不過好多日本人就算出到國
都走去自己個套睇人地國家,例如佢地覺得加拿大美國澳洲係白人國家,唔認其他族裔其實都係同樣係citizenship
佢地都唔明自己個套一出國好易比人告racism
佢地同支那人一撚樣尿性
唔出名就話你已經係外國人,一出名就認親認戚
有個移民咗美國嘅日裔人,已經講明自己係美國人,拎咗諾貝爾獎就比日本政府監人乃後覺得佢係日本人,搞到佢又要開聲屌返日本人同日本政府
日本好心就正正經經開放移民,叫人去做野又唔比公民身份,搞個無限期居留
民族性係咁,只要你唔係日本人,
無論住咗幾耐有幾融入當地都好,
始終都係會用有色眼鏡當你係外國人,
呢世都唔會當你係自己人
孫正義係third gen都依然有大把人唔當佢係日本人

佢哋連南美洲嘅純血日裔都唔當自己人
除非係諾貝爾獎得主嗰個level(例如:中村修二、南部陽一郎),咁就算入籍外國都會當返係自己人
佢地同支那人一撚樣尿性
唔出名就話你已經係外國人,一出名就認親認戚
有個移民咗美國嘅日裔人,已經講明自己係美國人,拎咗諾貝爾獎就比日本政府監人乃後覺得佢係日本人之光,搞到佢又要開聲屌返日本人同日本政府
混咗白種都無用
典型連登仔:總之主流講嘅就要反
典型香港人:唔啱聽就起晒鋼
弱智人士:同你唔同意見=起鋼
仲係度講埋啲舊式日企
愈黎愈少啦
你呢啲同話日本人唔食三文魚有乜分別
唔怪得日本人會歧視香港人
終於知點解
office工係咪freshgrad人工低,但之後加得快?我見d部長次長級都有千萬yen年薪
閪工全世界都有 都係撞手神架姐
以前就係
而家冇呢支歌仔唱啦
做10年都唔過30萬大有人在

同埋部長=gm
次長=assistant gm
人工高係正常
不過近年多左外資
如果做幾年跳去外資同grade都可以拎多2-30%

同埋日資除左超傳統大公司之外都唔會唔請轉工既人
人工唔加咪轉工囉
但同樣搵30萬,者係2萬1,係香港租樓都冇左12000-15000仲要唔係靚,已經冇咩錢淨
但日本租1個鐘車程到東京市區既樓,只係要50000yen到有250呎好新淨,交完仲有大把錢淨,日本超市d野仲要平香港勁多,出街食一個set都係1000yen有找勁好食,日本國民生活水平高勁多wor
東京一個車程要日日迫車同企出去市區wor
香港都叫有巴士坐下
東京d滿員電車真係你搭埋我個份
寧願住細d平d近返市區算

同埋30萬扣左年金保險稅得返24萬
當你真係租50000計埋水電煤上網都6-7萬其實最後都係得返15萬左右
出街除非你你剩係去返工沿線玩唔洗車錢唔係車費又係好貴
記住係日本住冇得買jr pass個d
去轉大阪玩分分鐘貴過你香港坐廉航飛過去
餓唔死既不過生活水平都唔叫話好好囉
所以好想知英加澳生活點好過日本
其實去日本做生意好過打工
介唔介意講下做緊咩工同幾多錢人工?
同埋巴打覺得日本生活質素係咪高過香港呢?
但係香港搵21000交完租連10000蚊都淨唔到
仲要講住既環境日本高咁多,食物質素又係,咁唔係點都係日本好d咩
真鍋淑郎?原來人地入左美國籍成四五十年
佢係到暗串日本人性格麻煩又冇自由,所以唔想返日本做野
我識個d係外國住嘅日本人都係咁講,一個二個覺得日本麻鳩煩唔想返去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞