移民日本 : 擬2022開放14種外籍人才「無限期居留」, 可帶家人同赴

359 回覆
358 Like 15 Dislike
原本日本當局僅開放建設、造船等2個職業領域的人申請「特定技能2號」,然而新制將會另外新增食品製造、農業、機械製造、外食、漁業、住宿、航空等11個領域,一共13個職業領域,包含原本只要取得日本看護執照就能夠延長居留資格的「看護人員」,未來若正式通過,將有高達14個領域的外籍人才可以無限期居留日本。
據日媒報道,這14個領域是建築、造船、食品製造業、農業、工業機械製造、型材產業、餐飲、電氣與電子信息、建築清潔、漁業、汽車維修保養、住宿、航空、護理。

出入國在留管理廳評估,日本在2023年會面臨34萬5000人的缺工危機,但是如果每個月能靠「特定技能」制度引進3000人力,只要沒有居留期限,2025年後就能縮減至30萬人。不過自民黨內保守派人士卻認為,開放外籍人士長期就業與永久居留,事實上等同於接受移民,強調絕對要慎重再慎重,因此新制直到正式上路前,恐怕還需經過重重難關。
港豬:日本好玩唔好住
呢個係for班東南亞同埋南亞啲低端人口香港人唔包 終於唔計香港冇幾可去日本做低端人口 你鬥得過啲越南人同埋印度人咩 打少啲飛機去大英同埋加拿大好過 日本吸引唔到啲experts先咁玩
支那人肯定湧曬入去
一早預計有同類救生艇計劃
當年一個中國呀婆達陣,最後連帶左八十幾個「家人」
所謂無期限係無期限每年續簽
呢d簽基本都申請唔到永住
一冇工作能力下年就即刻踢你走
香港人去用高度人材咪得
唔好畀中國人去 否則玩撚完
香港後生仔大把國家可以選擇, 同埋香港後生數量真係唔多
現時在日勞工已周街都係
大把非洲人越南人報名
未武肺之前已經係,同越南人一樣咁多
而家仲要批呢類簽證,日本陸沉

建築清潔
你話退休去日本可以 要返工仲衰撚過香港
可以無限期居留日本,但有無日本公民福利?
叫班BNO嚟英國,識基本英文已經可以搞掂,又話要二千萬至夠過活,又話人工低,又話職場歧視又話天氣凍……仲話去日本喎生活
去5日4夜就得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞