移民日本 : 擬2022開放14種外籍人才「無限期居留」, 可帶家人同赴

359 回覆
358 Like 15 Dislike
你呢一類係邊度都係低端人口 正常啲嘅都會諗下風險管理 去日本真係差嘅選擇 崇日撚先會去 仲有 我冇睇錯支那包埋香港唔包埋呢個scheme 你可以放棄
日本一向好多支那住, 睇下周街都有簡體字, 而且越多通知講大陸普通話既人
pin this
工作地獄黎

睇咁多日劇新聞,好多過勞死/跳軌好多時都關工作事
日本打工好難頂
必定嫁啦 芝麻仁口裡愛國 身體在外國
點解日本咁短缺勞工, 啲人都好似要做到隻狗咁
點都好 好過香港
有興趣去日本耕田
咁不如 亞洲旅簽 每年住3個月日本 3個月韓國 3個月泰國 3個月香港
所以呢個scheme支那冇join支那自己都唔夠低端勞工 仲點會輸出日本
咁搞法 日本就快變越南人天下
本身日本已經多越南人瀨死唔走
日本某d區 越南人多到 以為去左越南咁
建築、造船、食品製造業、農業、工業機械製造、型材產業、餐飲、電氣與電子信息、建築清潔、漁業、汽車維修保養、住宿、航空、護理

即係地盤佬、整輪機、煮大鑊飯、耕田、工廠仔、waiter、電子廠揸辣雞洗PCB、地盤雜工、蜑家佬、車房仔、執房、搬行李、幫廢老執屎尿
真係笑撚左
再笑埋右

住屋平過香港
但係人工追唔上物價呢
除左東京大阪呢d大城市
好多地方都係講緊一個月得十幾萬円人工
仲要未扣稅

我公司果堆後生仔都要拎空閒時間
出去打散工賺多d錢
如果唔係我張簽證唔比咁樣
我都想打埋一份
越南好過支那
起碼唔會偷技術
鬼佬唔會去

我以前大學識開有幾個都去咗嗰度做,
依度中學好多毒撚,迷日本迷到發晒癲,有好多冇永久車樓都夠衝過去住
開餐廳應該都有永住掛
人地覺得非我大和民族,除高貴白人都係賤畜
仲有東南亞呢
好似你先係港豬
朋友娶咗日本老婆係當地美資公司工作
工作文化一樣咁閪
咁係事實黎 香港人不嬲垃圾
唔開放 先保持到獨特之處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞