移民日本 : 擬2022開放14種外籍人才「無限期居留」, 可帶家人同赴

359 回覆
358 Like 15 Dislike
日本就係咁
一係結婚一係對國家有重大貢獻(奧運金牌etc)
唔係都無得入藉
Same
睇太多日劇以為真係個個都跳樓
當然你expect 移民 = 嘆世界咁個個post都冇討論價值啦
而家年年成千上萬隻支那歸化啦
人地咪又係搵得個少少
最緊要工作穩定交齊稅申報個d做得足
除非去到d南亞狗咁得10幾萬一個月唔係都好易批
冇free sausage食唔通唔屌
/s

講真日本表面嗰浸動漫同娛樂文化真係吸引到英美歐人過去唔出奇,話唔定遲下西方政治正確同進步思想越演越激嗰陣會逼到一大批人出走添
去玩囉 但做野就
咪玩啦鬼佬去日本做野點同你班港豬要識日文又要熟職場規矩咁閪煩呀
求其一個白人樣英文都唔洗識多隻既都搵到份教英文既工啦
其實係冇Bno 呢兩年嘅事發生之前8成嘅人移民都係去嘆世界,個個都係為咗追求好生活移民

依加係多咗一大班普通人用走難方式咁款去逃避共匪,實際上香港人本身移民就係去嘆世界而唔係捱世界
係變馬來西亞
治標唔治本
日本個問題係工作文化太西
你用去旅行嘅心態去住咁緊係啦 個個人過日子都做底層員工咩 冇人叫你做日企架麻 係香港就識返外資 去到日本就唔識? 住得好唔好係睇你有冇料㗎咋

單講住 除咗垃圾分類同天災 我就未諗到有咩差過香港
住過日本就知好多都係越南人,中國人同尼泊爾
但明明佢地去日本之前係講英文,除非日本出世先唔識英文姐
點解支那國人可以咁容易拎到長期滯在

香港做工人賺得多,又可以hea,係無得移民過嚟姐
如果之前唔係終審庭過唔到
留名香港人口爆炸性增長
完全唔怕移民潮
起碼人地多選擇過你好多先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞