移民日本 : 擬2022開放14種外籍人才「無限期居留」, 可帶家人同赴

359 回覆
358 Like 15 Dislike
愛國是工作
移民是生活
去做遊客見到個個咁有禮貌梗係爽
到你去做當地人要你日日笑笑口咁俾人屌又冇得出聲,唔會好住得去邊
咪撚玩啦
10幾萬係講緊東京呀
去鄉下地方做10年都得10幾萬分分鐘
做前線奴工搬搬抬抬咋
呢d工連日本後生都唔願做
佢唔引入外勞真係遲早滅國
好多做便利店,但認真而言日本前景唔係太樂觀
少子化,人口老化,年金制度... 同埋日本根本上唔係移民國家黎
香港都唔少
雖然係低端人口
香港人啲勞動力同東南亞支那個啲人比真係輸一大截
何況講緊佢地係日本出3日糧就等於自己國家一個月糧
對佢地好少少就真係會好落力幫你做
你搞錯左 永住同入籍都係要住夠日本一定年份同交足稅冇犯罪就可以申請
冇福利係講緊你唔係日本籍既話俾國民既失業住屋支援冇你份
但係你都係要交年金同埋國民保險
PIN this

仲有呢啲係藍領工, 嬌生慣養嘅香港人點會去做

分分鐘譚仔阿姐人工仲高
好多資格考試其實係考mc
食品製造農業、機械製造、外食、漁業、住宿、航空

中国人湧去劣幣驅逐良幣
全日本一齊食元素表
屌你金融呢
你睇下永住申請條件先話人錯啦
簽證要3年以上
特定技能簽一年一年咁續點夠資格呀
白領又話壓力大
藍領又嫌辛苦
呢啲人係咪喺香港攞綜援
理性討論,呢個post暫時無既野

正職工要供國民保、年金、薪俸稅、市民稅,你有供就有所謂既國民福利(除左投票權),上次派錢都係派晒比所有人,連留學生都有。上面幾舊野都食你人工2成左右。你做到退休係有權好似日本人咁拎返年金(唔關國唔國民事,你係有份供幾多年咁計)。國民保一樣,有供就有同日本人一樣既醫療。

日本唔似香港,其實做邊行都結到婚、買到樓、生到仔,要好富裕就好難,但係地方生活(唔係東名大)係好足夠,對東南亞國家(越南個邊)其實好吸引。仲有錢寄返自己國家。

其實日本係想多d人幫佢地供年金、國民保之類,係在職時當地消費又加GDP。寄得返去既錢其實唔多。

基本上可以永續既條件係在職,由簽一年變2-3年到5年,到你簽到5年都差唔多夠你拎永住(10年),或者你搞手續入藉基本要求都係5年(要面試)。即使你拎到永住,最初講個d野都要交,即使你唔做野都好,最多失業保幫你頂半年一年咁。
我係度咁諗,首先你係好熱愛日本文化/景點而唔係果d連日文打招呼都唔識都要過去生活既港豬。

以前:
香港番工就算做到隻狗都好,一有大假平機票去日本357日都無問題,只係景點都係大路,唔會俾到你時間深處探索。

而家:
惡安法+永續清0,首先香港係繼續做到隻狗,出唔到國(至少仲要等多兩年,又要先通大陸加上又爆緊)。日本當地除非緊急令,當地人起碼都可以有大量地方去散心,香港係困死,放假出街來來去去都係果幾度仲要非常擠迫。移民日本做野其實都預左更加做到隻狗,講真要生存就係要結識朋輩,你去邊度都係咁唔係既話都生存唔到啦。另外應該員工會有大假吧?短期tour仲有好多風景人情探索俾你抒發下。
你知唔知留學簽好多時2年2年咁批
但一樣可以納入轉永住同埋入籍要求既年數
例如我讀大學4年(2+2兩次)之後轉工作簽3年
已經夠入籍個7年條件
特定技能簽同理,依家只係再將個標準降低方便請廉價勞工
直接去高度人材啦,呢條隊唔係比金融排...
人地係想搵人做日本人自己都唔屌既3k工種,目標係東南亞果班,唔係你班嬌身慣養既港豬
即係魷魚遊戲個ali
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞