2021 Black Friday & Cyber Monday 討論區(3)

1001 回覆
18 Like 10 Dislike
ssd deal 正常價,但local 買仲平少少。
自己check價衡量
幾百蚊當買玩具囉 玩慢煮都係要準備食材 冇慳到時間
仲要公廁款
上個月喺amazon 買都係呢個價
幾抵玩
好耐以前買過部FIRE HD 好快舖晒塵
今年無見到咩想入手
IK Multimedia iLoud
Hkd1900
唔係啩 咁SN850 $339 免運係乜
因為真係好撚多SSD做緊deal
你上reddit都會見到半版係ssd
原來2手
上星期WH-H900N凶宅做優惠賣6舊幾
呢排D gaming headset吹到好大
其實聽歌真係$300 headphone都不如
低音聲大但一舊舊
高音唔知去左邊
人聲就勁前唔知做乜
可能打機係正既,但無detail聽歌要買多個耳機
反而G6 + wired headphone真係正,一開聲就知完全唔係果回事(女毒)
打機開virtual surround即刻可以聼到曬槍聲脚步聲邊度黎
師兄有研究,想問多少少
G6要聽歌就當普通dac用
要打機就自己轉Gaming mode
耳機方面就揀翻自己中意嘅
我冇理解錯G6係咁用?

我本身諗住買個ifi zen dac v2黎玩下
見價錢差唔多
平日都有打機,黎緊打算玩Bf2042,出年Elder ring咁,但又冇話需要非常精準腳步聲咁

想問下推薦邊款?
睇你聽歌定打機多
我就因爲一開始有打機需求,只不過夜晚唔打機都會聼下歌咁,所以唔會諗純音樂DAC
而G6打機有boost (scout mode, 或者你唔想太distorted, 用佢個driver幾乎每一隻熱門game都會有個獨特tuning) ,我又用開sound blaster系列(以前用PCI-e sound card覺得幾好聲)可以符合曬我既需求,所以揀左G6一部做曬所有野
其實如果有budget, 係可以買個zen dac + music headphone + wireless gaming headset
btw我而家部G6除左駁headphone, 仲連住隻KEF EGG, 屋企無人既時候大大聲播女毒真係好
就係冇budget
我再考慮下,可能睇睇二手G6,唔該嗮你

無Budget可以試下Philips SHP9500, 平一半以上但有95%功力
試完可能你會覺得根本唔需要再上一級
暫時睇左2TB SSD咁耐:
Samsung 980 pro
SN850
MSI M480
Corsair MP600 pro

邊一隻係最好?
翻新
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞