一人一個感覺到朋友同自己愈走愈遠既徵兆

539 回覆
2872 Like 10 Dislike
需要問你借錢先搵你
識左廿年
因為一d事合作唔到
就比人嬲左
查實我好珍惜段友情
兄弟/姐妹個種老死
我同佢都係獨生 明明好了解對方
就係突然間好似仇人咁
見到呢個post 好大感觸
同好多唔同既朋友都疏遠左 完全冇聯絡
就算有聯絡果啲 都唔會想同佢哋交心 唔會傾心事
唔知點解 人愈大愈冇辦法信人
以前咩都會同朋友講 宜家真係唔會
人到30 唔開心想搵朋友訴苦 完全諗唔到有邊個可以搵
我都有個識左廿年既朋友反左面
唔關錢銀工作事
係佢自己諗埋一邊
我都好珍惜呢段友誼 我以為可以一直行落去
反左面一年佢搵返我say sorry
我覺得都已經返唔到轉頭 變左普通既hi bye frd
我就係咁無咗個朋友 對方好在意我會提之前點
以前聽最佳損友唔明

來年陌生的是昨日最親的某某
可能都有程度之別
我覺得除非你一講,佢已經發脾氣絕交,咁就冇野好講,你地玩完只係時間問題。

但若果佢長期都唔鐘意你咁講以前D野,你又keep住講,咁冇FD做都好正常。

同埋你講以前既野既動機同態度係點先?特登拎出來笑鳩佢?冇野講搵野講?定真係想藉呢D old jokes去表達你地關係既深厚先?
然後發現無一個「朋友」知道你已經無用IG 好耐
曾經fd到一齊去旅行 識左差唔多廿年
因為佢仲做緊狗
約親我地一大班我都好少出去 亦都少gp chat
咁你地依家點?有無嘗試去諗下係自己問題定佢哋問題?希望被人背叛關係嘅經歷唔會令你留下陰影
咁又無笑佢 有咩好笑其實
例如佢以前會做一樣野既 但180度變哂
即係一面極端走咗去另一極端
仲話我點解唔會變
一出黎就講人工,投資,錢錢錢,無其他。成班講得埋唯獨我覺得佢地好無聊。
覺得大家嘅興趣開始愈嚟愈遠
不過好睇大家有冇俾心機維繫
同我細個嘅best friend經歷咗緊階段
之前日日都傾
家下間唔中先講到一兩句

其實你真係我好珍惜嘅朋友
希望你唔好放棄我
只顧家庭,子女

忽略個人興趣,舊日消遣活動

又或者以前大家覺得冇價值嘅事忽然變得有價值
真,一來一回搞好耐,試過delay咗幾個月先約到。仆街做搞手約食飯好似求佢地借錢咁,問一句答一句,on撚99,心情唔好個日真係想開波
以前會子羨慕人地好多friend
大個先發現真係貴精不貴多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞