一人一個感覺到朋友同自己愈走愈遠既徵兆

539 回覆
2872 Like 10 Dislike
食死貓
之後啲frd 話出黎做嘢係咁㗎啦
雖然唔關你事 但你做細嘅一定係話你㗎啦
依層我緊係知啦 咁食死貓已經好委屈 仲要聽埋依啲說話
做聆聽者既話,都係鼓勵佢講出多,唔好屈埋屈埋,都係講啲陪伴既說話 「我地會一齊撐你咁」
當你發現自己好努力進步緊,而佢哋同之前一樣停留喺原地,仲要覺得係你疏遠佢哋嘅時候
都明嘅...唔係每個人都識講啲安慰說話
我都唔識
但至少唔好ban 人嘅諗法
身邊9成人都係咁
有啲關係就係用黎回憶嘅 擁有時會好辛苦
上得連登同班唔識既人講心事成熟得去邊呀
樓上成班中二毒撚社交障礙扮成長
可能真係睇人
若果我聽到「我地會一齊撐你架!💪」應該會心入面屌出聲,心諗你又唔係我,撐乜鬼
仲冇誠意過「係咁架啦」
一,以前經常聚會飯局活動但近年一年都見唔到一次
二,以前經常吹水傾計但近年幾個月先最多一次可能IG傾幾句內
三,以前單對單或幾人或十幾廿人都會約但近年已消失得七七八八
四,以前即使大家背景人工不同傾計仍然好投入但近年完全投入唔到
五,唉我都想同朋友們回復返以前讀書例如中學年代咁
都係 我都有幾個係幾個月會食下飯變左幾年冇見過
人生真係好唏噓
我覺得又唔洗去到極端正面
係咁架啦同撐中間仲有個係比共嗚你比反應你聽你講野但唔加太多評論

老實講唔係當事人,評論定比建議都係多餘,幫佢慢慢梳理個情緒仲好
好多時人呻唔係想有人撐/解決d咩,只係單純希望有人明有人了解
一邊唔想進步一邊想,佢地重視/有興趣既野已經差勁遠
好難會傾得埋,會各自過好自己生活然後wfc對方既生活,姐係陌生人
真 只在乎曾經擁有 咁就夠
你對朋友既要求好高。
做你朋友都要俾你嫌唔上進

我明白大家眼光唔同,好難深交,但唔洗去到個程度係「我想上進,但你唔想,而家一係一齊進步,一係就變陌路人」,唔講以為你地要做夫婦過人世

做得FD,大家應該尊重對方過自己想過既生活。可以唔深交,但唔洗變到陌生人
同佢講左屋企既野,佢個狀態係WFC咁
下次唔好再同佢講
真 問親就無人應機
想退group
真 次次都講番讀書點
係次次 聽到悶 笑唔出果隻
我個group比我親手改名做生日快樂group
因為得生日先會有人上水
最慘係我知佢地個個都私底下有自己聯絡,但冇人搵過我
我個次之後就無見過佢,我有嘗試叫自己同佢食飯,始終識左咁多年,但我覺得對唔住自己咁。
大把咁既人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞