一人一個感覺到朋友同自己愈走愈遠既徵兆

539 回覆
2872 Like 10 Dislike
冇計 以前嘅野係大家一起經歷嘅野

而宜家交集少左,基本冇咩一起嘅經歷咁咪唯有講以前d野

如果你仲覺得大家仲係fd嘅話就約多d出黎創造d共同回憶,唔夾嘅話就唔好勉強

我覺得思維/價值觀唔同真係好難維繫到段關係
的確係唔深交我寧願一個人,酒肉朋友對我係0存在意義,我好享受一個人,如果同其他相處個相處冇好過我自己一個真係寧願唔要個朋友

未必需要一齊進步,但一個想進步既人有興趣既野就會d會令人進步既野同一個唔想進步既人share你覺得會有咩回應,好彩既咪係佢想知多d陪你傾(但呢樣我都覺得佢係一個會進步既人)
係開始問你借錢時
所謂朋友好多時都係嗰個環境唔可以單打獨鬥
要埋堆所以做朋友
環境改變左咪各散東西
講真真朋友有幾多個
有日出左事
肯出心出力或者出錢幫
個d先叫朋友啦
同其他人留意嘅嘢、價值觀等等愈嚟愈唔同果陣...
會尊重佢想過佢既生活同時覺得同佢傾計好冇癮,唔會話佢既生活有咩問題,每個人選擇唔同,但自己都唔會再選擇同佢繼續傾,慢慢就變陌生人
人工/社會地位差太遠

自卑,唔敢喺group度出聲,驚冇人理
講笑嗰啲 聽得出嗰啲其實冇乜嘢

但好明顯係當你臭四嗰種tone 真係令人好難受㗎
其實友情同愛情一樣,世上所有嘅理性客觀分析及條件只能用作參考,根本由頭到尾都只係靠feeling為主線,而feeling呢樣嘢根本就係隨機嘅、好難解釋嘅,等於如果那個女仔本身對你冇好感,即使你單手擋到跌落嚟嘅招牌,佢都只會當喺街頭表演咁睇你,唔會覺得你型更加唔會愛上你,相反如果佢對你有好感,即使你踎喺街邊大小二便,佢都覺得你有型有性格愛上你。如果你自己有不斷反省過及有不少第三者相處過(時間耐但不算很深入)都覺得你為人沒什麼問題的話那目前最好嘅解釋係你嘅「氣場」難以使人喜歡主動同你交往,就算你做得再好佢哋都只會客觀上覺得你留喺佢哋當中無妨、不介意,但主觀上佢哋從來無認為你係佢哋圈子入面嘅人,當你向佢哋攤牌嗰陣佢哋就覺得你留喺佢哋當中嘅客觀價值同理由都冇埋,於是佢哋就毫不猶疑地踢你出group!不痛不癢
呢個真
你乜都唔應嘅時候 好難怪人哋放棄你
你估同空氣講嘢好過癮咩
呢個真係打大佬 好難頂 想喊出嚟
我明
如果係我,聽到聆聽者講一句:佢咁仆街既
“好過份喎”
之類有共鳴既說話已經舒服好多
我自己會同人咁講
但我聽得最多既都係“係咁架啦 你睇開d啦”
笑死
以為自己reply
我又係改左個group名叫生日快樂group
識咗女都未必出事
識咗條煩女就出硬事
Y not 我含
前排大家都由WhatsApp 轉會去signal
明明見到佢哋都有down app
但無人係signal 開新group 嘅時候

同樣情況,好似越黎越少老友。生活越黎越悶
咁想識咩FD
我個GROUP成7個人, 真係可以得十幾日生日連節日有聲出
...HI HAPPY BIRTHDAY
and merry Christmas
其實最好回應係 「明呀明呀 咁都有既」
呢8個字都差唔多係百搭嫁啦
我會馬上block
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞