一人一個感覺到朋友同自己愈走愈遠既徵兆

539 回覆
2872 Like 10 Dislike
唔岩話題 冇咩好講

中學嗰時FD,唔代表啲咩
只係咁岩身處喺同一個圈子,性格相近先走埋一齊

過咗呢個階段
大家都開始行唔同既路,有唔同經歷
步伐好難再一致啦
只有happy birthday…
當佢個個ig post都係同男朋友有關嘅時候
好可能係你向佢哋攤牌嗰次佢哋已經標籤咗你係異類、唔再係佢哋圈子內嘅人!佢哋根本就唔想花心機、精神及時間去了解你,更遑論佢哋會開解你、幫助你,我只可以講佢哋對你只要一對你唔啱feeling就踢你出group,好撚現實!
有一刻突然發現自己只係比人用黎sip時間
大家對友誼嘅定義唔再對等
主要係由頭幾年由每幾日食一次變到幾個月一次,顯得大差距啫
就好似我同條仔幾星期先見一次都冇乜野,因為一開波就係咁
佢唔再鍾意食大排榴
但你仍好懷念一齊食大排檔的歡樂時光
哇屌,好撚中
人大咗,好多思想,諗法都改咗,之後就比人話變咗,但其實只係佢停留咗自己低B諗法

而有班朋友,永遠都係講返以前嘅舊事
講野hea 覆/冇人覆
心靈雞湯果d成日講,咩就算幾耐冇見都好,都係最好既朋友,見番面唔會尷之類
根本就呃人
真係care,有心既,而家科技咁發達,點會真係冇得見,移左民都有得zoom la
十年先見一次,又點會可以好似以前咁
個fd識左十幾年愈黎愈麻鳩煩 佢又成日唔理人但又要人理佢
有時唔知點應
已經好耐冇同朋友傾過內心事,出親黎都係講表面果浸,有時人生有d新體會,新諗法,都唔知可以搵邊個講,發覺以前以為好fd既朋友其實永遠都唔會有機會講呢d
大時大節先會出聲..唔夠十句就已讀
開始交功課
唉完全明
上星期約咗個好frd嘅大同出黎食飯
其實平時都好少聯絡
咁當然佢都真係忙嘅 日日番好長時間 見男朋友時間都好少
咁食完飯個陣我話不如行下商場消化下
我又覺得可以傾多陣
但佢係咁話好攰 想番屋企
咁我都知佢好難得放假嘅
但平時咁少見 行一陣都唔係咁難掛
仲要個陣好早 先8點半咋 佢就係咁話好攰想番屋企
初聞不知曲中意
再聽已是曲中人
其實真係好難避免
既來之 則安之
大家思想 步伐已經唔一致
再勉強聯絡都無意思
咁好難同一班人keep住玩
成班唔識走入去實有人覺得尷尬
我都覺得係 如果fd之間冇傾開呢d突然間講又感覺好奇怪

同埋成班人一齊時唔會講呢d野,多數都係1 on 1先會deep talk

搵到個肯認真同你交換體會/諗法嘅朋友真係好難得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞