一人一個感覺到朋友同自己愈走愈遠既徵兆

539 回覆
2872 Like 10 Dislike
見親佢哋個個都係傾mirror 聽mirror歌 而自己零興趣一句都搭唔到嘴嘅時候
冇記錯連登有例外 佢朋友又係住晒豪宅保安跟出跟入 但照舊同朋友譚仔啤牌隊酒唱K嘻嘻哈哈咁過

真係重視段友情既Fd係唔會介意呢D野
其實笑你唔同佐唔係因為想tag你/睇唔過眼你改善
而係你同佢呢段關係既價值本身就係base on念舊,base on大家識於微時既情懷
笑你以前講野好直好mean係一種「我地識佐咁耐,我好熟悉你真個面係點」既懷念,同時都有少少期望大家既關係可以好似以前咁唔變。

鬼唔知你而家人大個佐進步佐咩。調轉講,若果佢見你變得圓滑,讚你改善佐好叻,成件事仲奇怪。
又或者佢聽見你擺副圓滑腔來講野,心入面都承認大家需要長大,需要擺個圓滑款出來social,而佢都擺返個social腔出來傾計,咁呢段關係就真好似樓主所講愈走愈遠了。

咁當然若果對方係純粹小學雞式恥笑就唔同。
你做得好
欣賞你咁睇得開
畢竟好多嘢都係累積落嚟 最後就不返從前
完全無興趣知佢生活
唔會主動問
就算佢主動講我都唔會認真聽
好明白 唔好強求 自己開心緊要d
明白 出完街唔覺得開心
唔夾了...
諗起captv 年初四的正確樣子 其實就好似同好日都唔講一句嘢嘅親戚見面 好似呀腎咁講「你試下冇嘢講呀 你都係講呢啲架咋」冇嘢講就係講錢銀同拍拖結婚
好多時人夾人,由細玩大
有果句講果句,見解唔同覺得有骨
that's it
去到咁極端又真係可能調返轉
因為有錢個個有錢到呢個地步,可能佢真係覺得「有錢唔係咩一回事」,相反有班朋友陪自己開心先最緊要
簡單D講即係錢對於富豪來講其實唔係好大價值,反而最原始既快樂先係佢想要既野。

最易出事既關係係個D以前大家都窮,跟住其中一個發佐個小達,個人睇得錢又重,由窮變富個人又飄飄然。個窮既就覺得明明大家起跑一樣點解會輸咁多等等...
我覺得幾個月食一次都差唔多一個星期見一次都厭多
最慘嘅就係 你已經做主動
但係對方都係愛理不理 可有可無咁
我會妒忌
但唔會話踩
而係諗自己點樣追上去
真,呢到好多埋怨點解個個都講錢講股票講買樓,因為事實既根本就係冇野好講。
係 呢d有d黑人憎
當然佢幸福係好事
但開口埋口拎出黎講會煩
你以前好撚chur
有咩需要要大家一齊進步
大家各自過好自己生活唔得咩
我覺得其實好多朋友我都覺得唔係「真朋友」

只不過係under同一個環境(學校、公司),我唔想自己一個咁寂寞/唔想比人當成異類先會去埋堆去融入一個團體;我覺得其實佢地都有咁嘅諗法

因為一旦我離開左個特定嘅「環境」,我基本上係冇話題同佢地講/交流

只要你接受左其實由一開始你地就唔係「知心好友」,而只係互相用黎排解寂寞嘅人嘅話,就唔會為失去某d友誼而可惜

而果d你當佢係真心朋友,佢又唔再理你嘅人,學識去做「課題分離」就會好過好多

利申:毒L一個冇朋友,全部都是9吹的
都係當你地係friend 先講心事啫
講完之後拋一句「係咁㗎啦」打沉你
將心比己啦 換著你發生啲咁嘅事/你唔開心
我都唔會一野ban 落嚟「係咁㗎啦」
依家咩事呀 扮聖人講道理呀?
其中一個fd開口埋口都係仔女乜乜,好煩厭食飯時又講自己湊仔換尿片點樣點樣…
出左pool
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞