一人一個感覺到朋友同自己愈走愈遠既徵兆

539 回覆
2872 Like 10 Dislike
當佢講”關我咩事”個陣
你呢個仲hurt,連敷衍應下都費事
好有同感
因為你打5p字?
一直以為自己喺圈內
直到發現原來佢哋自己有另一個group
方便姐 不過多數係打「play?」 不過點打都係同一個答案
有拖拍之後放閃放得太做作
成個人淨係識曬仔,講啲野冇晒內涵
唔再可以暢所欲言,講嘢時會諗下之後心諗唉屌都係唔講啦,同埋對於冇嘢講呢啲時刻感到尷尬就代表其實大家已分道揚鑣,無嘅,人唔同階段都有唔同嘅人係身邊,無需太介懷
已讀不回
約你出街都要等幾日去覆
當大家講黎講去都係以前d on9野repeat又repeat嘅時候

宜家已經越黎越唔想同d識左好耐嘅朋友見面(特別係酒肉朋友),因為識得耐佢地一早慣左用某d過時標籤去看待你、或者用返以前種唔成熟嘅相處方式黎互動

當你作出某d改變或講左d以前未必會講嘅野嘅時候,佢地就會笑9你話你扮嗮野,但事實就係根本人就係會keep住變keep住成長嘅

每次我都覺得好無奈,佢地根本就唔認識或者冇心去認識「宜家嘅我」,佢地只係認識佢地熟悉嘅「以前嘅我」

同埋出左黎做野之後我成日覺得,成班人去食飯吹水講d膚淺無聊野平時返工一至五我都已經做緊,如果我放工後都係同d所謂嘅「朋友」講埋d一樣嘅野咁有咩意思

但如果係會深入交流/價值觀/興趣相投嘅fd,我又真係每次都會好期待見到佢,因為有d野淨係同佢先講到

我覺得人越大、朋友係只會越少
我全部退曬
值得pin
我會友善應返佢,
好,下次唔講啊。

講埋咁嘅嘢,正宗假就自己丟
身同應受。不過2年後的現在,已經習慣了。時間會沖淡
無錯!佢自己成功/上位之後成日講自己啲嘢,講到自己前付出咗好多到今時今日終於成大器咁,猛咁講自己點成功點巴閉!你失意嗰陣叫你出嚟等你以為佢安慰你點知就全程聽佢哂命!到你講你唔開心嘅嘢嘅時候佢就次次兩三句帶過,然後就繼續數佢嘅家珍,近乎完全漠視你自己本身嘅煩惱同憂愁!有嘢要揾佢幫手/教路(即使非金錢上)都諸多籍口推搪,唔係扮失憶扮無知就係詐傻扮懵話你無嘢~唔使人幫!到你風光/得意嗰陣佢又扮撚哂真心膠猛咁同你講叫你唔好咁開心、因住你會好快仆街、又叫你「唔好咁得戚呀!你其實做到咁都唔係好巴閉㗎咋!」呢啲懶係警醒你嘅說話!實質佢根本上就係唔想及唔高興你好、有改善、有改進,即使佢仍然還比你好,但佢一諗到你同佢嘅水平拉近了佢內心就不舒服,想潑你冷水等你高興不起之餘佢又盼望有機會跟你嘅距離再拉番遠(不論係佢又再改進抑或係你仆街)
拍拖分埋手都冇同我講
講到尾,好簡單,唔比人叻過自己!
見到人好過自己就唔抵得,自動波搵成堆唔合理理由,去說服其他人對方有咩咁好啫

依啲人真係見太多。
已讀單字回
已讀隔幾日先回
已讀不回

不讀不回

最後默契係大家都唔再搵大家,緣已盡、再不再見。
完全明白
人會變同成長
當自己變左既時候 就會同昔日好友唔再合拍
其實無人做錯
只係見此情不再難免覺得唏噓
pinned
可能對方都係咁諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞