Apple Watch 用家討論區 (53) 都唔少人買

1001 回覆
3 Like 7 Dislike
歷代Apple Watch比較(按圖可放大,由國際牌黑絲提供)

Apple Watch款式總覽
Series 7 (2021年最新款)
Series 6 & SE(2020年,9月18日推出)
Series 5(2019年, 官方已停售)
Series 4(2018年推出,官方已停售)
Series 3(2017年推出,官方以低至$1,499繼續發售)
Series 2(2016年與Series 1同期推出,官方已停售)
Series 1(2016年與Series 2同期推出,官方已停售)
Series 0(2015年推出,官方已停售)

Q:GPS同LTE有咩分別?
A:LTE版-用家喺手機唔跟身嘅情況下紀錄跑步路徑同埋透過eSim打電話/用data上網(要你用緊個電話plan支援,亦都可能有額外收費,詳情問番你個台)

Q:S3之前啲錶帶仲可唔可以用?
A:Series 4/5/6/SE 40mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅38mm錶帶互換
Series 4/5/6/SE 44mm嘅錶帶可以同Series 0/1/2/3嘅42mm錶帶互換

Q:幾多日之內可以買Apple Care?
A:60日內,可以Online買,remote check錶,唔一定要落士多

Q:可唔可以戴黎游水?
A:由Series 2起嘅Apple Watch都有50米防水
--官方話游水冇問題,但潛水/滑浪唔得,自己衡量風險
--Series 0/1只有1米防水,即係只限落少少雨/洗手
注意:如果隻錶因為入水而損壞,會當人為損壞,有AC+就補幾舊換新,冇就俾幾千買過隻新

Q:Apple Care 個快速更換服務係點?
A:https://lih.kg/iJxpfjX

Q:無網絡用唔用到指南針?
A:沒有網絡狀態下,電子指南針仍可正常操作。每一次啟動手錶時,都要至少花5-10分鐘定位,不能立刻使用

Q:計數機、分貝計(Noise app)等實用功能係咪淨係S5獨有?
A:S4更新後可以用分貝計(Noise app),S1至4更新後可以用計數機

Q:有無App好用?
A:https://lih.kg/ahGJkLV

Q:有無Whatsapp官方Watch App?
A:無,豬閪伯格唔撚出,用住Watchchat先

Q:買俾長輩有無咩問題?
A:透過「家人共享設定」,家庭成員即使沒有自己的 iPhone,亦能使用 Apple Watch 來撥打電話、傳送訊息,以及與你分享位置等等。

以下功能和 app 一概不適用:心律不整通知、心電圖、經期追蹤、睡眠、血氧、Podcast、遙控器、新聞、家居和捷徑。
巴打嘅慘痛經歷
https://lih.kg/qRtgwpX

考慮買唔買apple care既人可以睇下

AppleCare+ 服務計劃
適用於 Apple Watch 及 Apple Watch Nike 的 AppleCare+ 服務計劃,將保障期限延長至自你購買 AppleCare+ 服務計劃的日期起計的兩年3,並能每 12 個月享有多達兩次意外損壞的保障服務,每次收取 HK$548 服務費2。

冇買apple care既價錢
https://support.apple.com/zh-hk/watch/repair/service/pricing
想問下點解我揀綠色+皮革手帶就冇,綠色+其他錶帶就有,但金色+皮革手帶又有?
專登唔俾你揀呢個combination?
我唔開你哋都唔開
多謝你
大貨又到了

45mm nike 終於畢業
係,有啲配搭係唔可以
留意返:樓主係元氣fans
成個鐘有時間開新post你哋都唔開
訂到黑色45 gps
lm
原來有大貨 但有黑色錶帶 咁唯有轉其他色
小弟岩轉用apple watch .想問巴打平時用開咩apps做運動 跑步
官方
會幾時出貨
我應該講錯
我係即日拎錶
Workout/ Strava/ Nike Running Club
點訂架我都想即刻買到
呢家門市買唔買到
用左兩個星期已經刮花左個Mon一條大痕
clockology新版宜家可以直接加落系統錶面列度
https://www.reddit.com/r/Clockology/comments/qt4be0/its_about_time/
試用左 舊app果堆watch faces好似轉唔到過去住
但係個concept正 可以照用always on,唔洗開第三方app
想問如果2個月內先買apple care, 可唔可以用gift care黎做payment?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞