你出圖我分析

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
受教了
巴打點睇fcel ,s?
FCEL 岩岩上返200SMA 睇下retest會唔會企穩 佢好似同PLUG同一個sector? 有時同行業可以做個類比 但明顯無PLUG跑出得咁快 即係話RS比較低

S睇個樣唔差喎 我都會觀察下 但可能買都會係set 74.2左右 睇下到時點先

fcel 我7.5入,而家差唔多50%,諗緊幾時走
但又望佢可以上翻前頂20,
呢排能源股走勢幾好,可能再擺擺先

S 已經入咗一小注,pull back 再入

Thx 巴打
SPX勁D
WM呢
笑死 係呀
慢牛 無乜特別
Ocgn
鳩郁一下都打中stop loss 會守唔到 原則上只trade 12$以上既股票 follow mm
點分到個走勢係唔係隨機
咩意思?
炒波段定長揸?
長揸請睇基本面

波段的話隻野要睇周線
13蚊打左個短底
20蚊SR flip 大量支持
突破25可入/重回20蚊右側入
目標30-22
首先 理解左市場走勢先
分兩種 趨勢(升勢/跌勢)同整固(橫行)

傳統上咁樣分
升勢有higher high 同higher low
跌勢有lower low同lower high
橫行係上下都拉到一條支持或阻力掂住4個點 穿少少都得
(變相其實都可以係一條平行通道震盪上行/下行)

你可以發現每個趨勢入面有較短既拉回既動作
而呢條拉回既走勢就係整固
但放大(細timeframe)呢個整固去睇
其實可能係細timeframe既趨勢
所以multiple timeframe分析對你個trading plan好重要

好,返返你個問題
所有整固入面既走勢都係隨機漫步(除非到左支持阻力位)
趨勢就並非隨機
買入點不外乎拉回同突破後
睇落還可以 不過睇下突破完9月15枝燭頂點行先 呢類form cup with handle 失敗既股我唔多會介入
U前景如何
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞