你出圖我分析

1001 回覆
4 Like 18 Dislike
0688,0941,1398,0083
咩位入會好D?
TEAM ER gap up 但係follow up action 顯示好多人take profit 睇多陣先
ZS無乜睇頭
688 無睇頭 底部橫行
941 一樣
1398 down trend
83 一樣
全部都係一望即飛既圖
同埋玩港股輸錢既自己攞黎 垃圾市場
E家個位唔上唔落咁 未有買入點 等如果價量收縮 再破24蚊 可以追
BNGO
見佢一直係5蚊妹。想買少少搏下er 會彈
700講過 爬文
咁都是賭大細 張圖點唔影響你既決定
補充幾點 操作上大家多個參考:
1. 200天線上既科技股股票其實唔多(NAS 37%) 證明好多科技股未返入長期上線狀態
2. SPY整體黎講成個形勢好好多 70%左右
3. 50天線都差唔多 NAS 市況都好麻麻 SPY好小小
4. 留意返50天線同200天線上既股票係過往一段時間都同指數係行相反方向 呢種情況以我經驗唔算罕見 都唔一定會導致大跌 但係如果呢種市況一跌好容易會崩 會有一個比較深度既調整 亦都係我一直試圖造淡(然後比人夾死) 既原因

都係果句 保護盈利 守持紀律 大家好運
長遠點睇
覺得呢間公司質地幾好
但股價好弱勢
我既玩法唔睇基本面亦唔識睇基本面
assuming 市場對股票既定價會係圖表上體現出來 市場同你既睇法完全唔一樣
TDC
先升後回大成交
6690 lower high higher low 收緊三角形等爆上/落
2342 收三角向下 唔睇好 市值太細 莊股
178 市值太細 莊股
貼住60sma上 比較弱既uptrend 無乜特別 唔會買
睇下會唔會做tenis ball action囉 咁gap up 有profit taker好正常
都係,如果琴晚早log in我都take
咁睇圖既話
佢係咪準備向上/下突破
財不入急門
你問得呢句令我覺得你應該年紀唔算大 如果你有追post 就知大家都好喜歡睇/買呢類股

我自己覺得不外乎:
1. 買左蟹住左 求安慰
2. 見之前爆升一大輪 見落左咁多 又妹左咁耐 就主觀覺得好快再次爆升
3. 聽下睇下某些report/KOL/三姑六婆up一輪 覺得好有道理 主觀覺得會爆升

係真係落注之前 我建議你諗諗你想買既原因係咩 背後個邏輯係咩 而呢個邏輯你抽身作為一個第三者去檢視既時候 你自己又覺得點

假設你朋友係100蚊買左A股票 當A股票股價跌到50蚊你先買 你既買入價比你朋友低左50% 但如果A股票跌到去得返10蚊 你朋友輸既%係90% 而你輸既%係80% 你只係比你朋友輸少10%

你係股票市場呢個每一刻都有人輸到破產既大賭場入面 你永遠唔會只係賭呢一次
PROG
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞