汽車用品店員,你問我答 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
有無waterless啱鍍膜車用?
B柱嚟,比同事用安全帶整到甩咗漆

而家淨係補咗油,搵研磨返平咗2少少

用咗呢隻
https://www.hkcarproduct.com/product/soft-99-body-compound-trial-set-%e5%ae%8c%e7%be%8e%e7%a0%94%e7%a3%a8%e5%a5%97%e8%a3%9d/
要用砂紙
1200 開始水磨之前2000
輕手啲,等佢乾幾日一個禮拜先搞
磨平唔難,係要啲心機同小心唔好磨穿周圍
我就係驚打穿側邊啲光油先痴膠紙

不過都預整唔返平
沙紙應該點睇,1200跟住2000?
要補光油
就咁色漆磨研好易甩
同埋色漆無乜光澤拋唔光的,日子耐仲會同周圍有光油保護既地方老化程度唔同兩截色
即係要油多層光油再研磨?
越粗磨研力越強,表面出黎粗糙啲
數字細係粗

2000水磨原車光油應該問題唔大,輕手啲慢慢磨
唔該哂!

不過我諗住再捽平多少少就算,唔打算平哂

始終我無咁好心機整
一定要
你去YouTube搵一個Ken字頭,住澳洲既大陸佬channel,好多DIY野包括車噴油
你明左個步驟同概念,淨低既只係心機
唔該哂!

不過打算捽平少少當睇唔到就算

無心機整咁耐
補多少少
粗既可以磨走大既凹凸,令佢平滑啲,但都係會有磨既痕
越細/幼既砂紙磨既痕就越細,但相對磨一啲大既凹凸就無咁有效率

痕越細你摸落個表面就越滑,啲痕越幼望落無咁顯眼

但2000 砂紙其實都算粗,你當拋光鏡面蠟大約係10000號砂紙
睇唔到由似可
你一知有撻疤係度就成日「盈」住架啦
一起就的起心肝唔搞,係搞就盡量搞好
我諗住叫做見唔到底漆就算

原本好細撻,而家大撻咗都開始後悔搞
巴打,想問下搵掃搽落去嘅光油,係咪要等幾日乾哂先做得?

我驚未乾就油落去會甩油
最好等幾日
等得既一兩星期越長越好
唔該哂

我驚搽啲光油落去,啲油會甩哂
Sor睇錯磨研
底油面乾左三個字半個鐘就可以上光油,當然再耐啲都問題唔大,但攤得耐就make sure清潔乾淨先再上光油

光油乾一兩星期先做磨研/拋光
我試過上落去甩油

可能啲天拿水太勁

而家要用水磨沙紙慢慢再磨?
唔該哂

已經幫到好多
師兄想問下我車震完射咗啲精落凳到絨面嘅 想問啲漬可以點清
用泥膠 + cleaner wax
不過第 3 張相咁似花左既?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞