汽車用品店員,你問我答 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
想問下CG 支conditioner 用完d 皮係會令左? 唔想佢咁令身
正常唔算特別跨
Meguiars Ultimate Polish ok ar
如果係車頭大銀幕睇自己保險有冇 cover
其他就自己硬食
一係返廠, 一係就日本玻璃/信義玻璃呢 2 間
GTechniq / 3M PN39040 皮革及塑膠清潔光亮劑 / Soft 99 Leather Seat Cleaner 皮革清潔劑
呢3隻除左清潔外做唔做到有小花痕, 唔深既痕可以restore番
唔得

有花痕本身就已經好難攪, 要另外特別整
有冇勁令身既固體蠟推介?
*乳蠟
車入面啲膠件有小小 老化有啲黐立立嘅感覺, 用邊隻可以整走啲黐笠笠 或者摸落去滑啲
呢支野係噴上去就可以沖水定噴完要拎塊布拖一拖佢?
有隻係spray wax 一噴一沬,另一隻係好似傳統液蠟咁
你上面講果支Hybrid ceramic wax
上YOUTUBE睇D鬼佬就濕車噴完要拎塊布拖一拖佢先再沖水
定噴完唔駛拖直接沖水都可以
即係 paste wax 定 liquid wax
去買橙水
"我自己"濕車噴完 拎塊布拖一拖佢 + 再沖水 + 拎塊布拖一拖佢
就咁沖好難甩
啱啱上網search到,係咪有種吱出黎,好似牙膏咁既形態?
美光 Ultimate Liquid Wax
其實keep唔keep到一個星期?
咁又 ok除非你日日都狂洗車同日曬雨淋
Thank you so much
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞