汽車用品店員,你問我答 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
上次見個FD部HONDA 車D環保油打出黎一舊舊
搞到頭都痛埋
上網睇話個期D車都係咁

有無話邊D成份既蠟會易打D, 同埋唔會傷到車漆
想起漬拗光
佢白車黎
其實美光個隻已經算好易打
亦有好多Honda人無問題
不過點都間唔中聽有講都係咬實哂
想問舊車哂到啲膠變白 用橡膠染黑劑有冇用 或者你有冇建議

同埋點睇紅威寶洗車其實有冇問題
想問舊車哂到啲膠變白 用橡膠染黑劑有冇用 或者你有冇建議
<---- 有少少,不過太跨張都係得救
同埋點睇紅威寶洗車其實有冇問題
<---- 車漆會愈洗愈啞色
真心瘋狂 Google 可以學到好多
睇youtube學整車 不過冇地方冇架生
兩邊車門隻窗上落有時會有啲聲
噴最普通嗰隻wd40有無幫助
還是一定要買返專門用嚟潤滑車窗嘅
停車場天花狂甩灰
其他地方撥得走,但啲膠件位俾啲灰痴住咗咁,有冇方法整走,試過噴cg支speed wipe再抹都係唔甩
唔得
要用返專用
推泥膠試試
silicone WD-40 基本啦
呢支普通五金舖有無得買
係咪即係另一位巴打講嗰隻silicone WD-40 ?
有啦
買舊試試先, 唔該巴打
想問下用完補油筆,見佢有少少凸起

想問下乾咗之後係咪會收縮返啲?

巴打,係咪搵粗蠟捽平少少就ok?
請問有無邊隻清潔劑洗到呢種漬?唔該
師兄軟篷有咩產品可以打理?
咁搽法膠紙邊有凸痕
要磨返平佢(邊位啲凹凸+光油表面)手摸到滑,同原漆平整無凹凸先拋得光
如果唔係一定點拋都唔靚
btw a/c柱黎?
我自己經驗用油掃搽光油好難搞好難磨平
就算邊位磨好,中間凹凹凸凸果啲高低位要好多心機先磨得真係平
就算手摸滑拋完光都會有紋
同埋磨膠紙位凹凸邊小心打穿原漆光油面

用噴既光油會易處理啲
已經捽走咗好多,不過仲未可以整到同原漆一樣咁高

不過都預唔會捽得平(係我唔識...)

不過都諗緊,好唔好整到差唔多就算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞