汽車用品店員,你問我答 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
我意思係有洗左車先捽?
照計應該捽得甩 wor

用完鐵粉清潔劑,洗完車落過雨,變咗咁係正常?
你有無沖乾淨 d 鐵粉清潔劑
你搵隻手指抹下個 d 係 dirt 定係咩
除鐵粉同水印清潔劑有冇推介邊隻俾鍍膜車用?
層 coating 做左幾耐?
做咗兩個月
咁快有水漬
https://www.hkcarproduct.com/product/gtechniq-w9-water-spot-remover-500ml-%e6%b0%b4%e6%96%91%e5%8e%bb%e9%99%a4%e5%8a%91-500ml/

但呢 d 比較溫和,唔寫包單一定得 (其實所有去水漬既產品都好難講一定得)
Chemical guys枝water spot remover傷唔傷鍍膜?
係我唔敢捽啫 我見YouTube 清水漬啲清潔劑都係就咁抹就甩啫
洗 engine bay 又有冇介紹
我用Gtechniq 鍍膜,起碼會夾啲掛
我直接水槍噴
銹嚟,但係已經沖過幾次水
洗鈴水黎講係咪carpro嗰支最好?
Tesla藍色(剛做完鍍膜),洗車應該用soft 99銀極定白極?定係兩個都冇咩所謂
其實 carpro, 美光 同 Chemical guys 3 支都各有各好

carpro: 會轉色,中性,不過惡臭,最貴,直接噴方便用
美光: 臭,中性,價錢中間,直接噴方便用
Chemical Guys: 唔臭甚至有香味,中性,本身已經最平,但要開水用(開1:3 至 3:1),所以其實仲大支左,不過有人覺得開水煩

去污力 3 支唔差好多
用左邊支?
如果唔識玩我會直接叫人用色水洗車個 d 一噴一抹
因為有 d 電位最好唔好噴到
如果識就, 可以用呢隻

https://www.hkcarproduct.com/product/3m-pn8899-%e5%bc%95%e6%93%8e%e8%a1%a8%e9%9d%a2%e6%b8%85%e6%bd%94%e5%8a%91-16-5%e5%ae%89%e5%a3%ab/
所有 water remover 多多少少都會傷,不過好輕微
當然 coating 太廢就冇得講
沙板位有d好白色既印 應該係上打蠟個陣抹唔切 可以點清
有人同我講同擦膠 work
你試試
係work
不過刷度手軟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞