汽車用品店員,你問我答 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
點睇turtle wax隻ice seal and shine?
啱啱去咗睇 Shell 依家得翻一隻色賣
想問如果唔同顔色係咪都可以溝?
通常情況我們在使用防凍液的時候,不要是混合著使用,這樣是非常不好的,同樣的顏色,防凍液也應該將他們區分開。因為它裏面所含的成分不同,所以說效果也都是各不相同的,那麼我們平時使用最多的防凍液是乙二醇及有機酸防凍液,有機酸化合物的一些化學物質能夠有效的防止發動機金屬結構和腐蝕的現象,所有的防凍液,他們在生產的標籤上面都會註明這個產品的類型,所以說我們在買防凍液的時候,一定要根據自己汽車的使用手冊上所註明的來使用防凍液,千萬不要混合使用。

原文網址:https://kknews.cc/car/ekmay94.html
去大間 d store 既 shell
佢地直情係分車牌子買
正常又無咩特別好同唔好咁
人買我唔會反對
不過又好少主動 suggest
洗完之後抹得咁乾
最少要 2 條毛巾抹
差啲溝咗
依家用緊粉紅色
係咪同顔色唔同牌子就可以溝?
因為二手車 唔知上一手用邊隻
你去睇返本身跟你車牌子買既係唔係都係粉紅色先
係就最簡單
感謝巴打
如果都係粉紅色就可以直接加?
你係咪TOYOTA?
好似多數粉紅
正常 yes
車房都係咁
有冇一步到位
買咗支soft99防霧,抹極都好似有層嘢喺玻璃,搞到好濛。已經跟足佢指示做。
應該點用先啱?
https://www.hkcarproduct.com/product/soft-99-%e7%8e%bb%e7%92%83%e9%a9%85%e9%9c%a7%e5%99%b4%e5%8a%91-anti-fog-spray-180ml/
我vw 呀
啱啱睇咗好似用G12 or G13
黎緊拎Model 3, 有冇渡膜鋪頭介紹? FB見到gtech既廣告, 可以點對點, 不過好似幾貴下
gtech 好野黎,keep 到兩三年
出面街鋪d鍍膜好快玩完?
如果2-3萬keep到3年好似唔算太貴
呢個問題有 d 似買車想一步到位
無的
隻隻強項唔同優點唔同
真心我上面呢隻幾正又易用又算少少持久
已經係洗乾淨哂先上?
如果係咁先薄薄一層跟住抹試左效果先
都係個句
正常車房都只係分色 (其實已經好好, 有 d 色都唔跟)
如果真係擔心可以直插原廠水箱水, 都係有限錢
我瓜田李下真心唔方便講
你 search 多 d 睇多 d comment
無死錯人
唔計gtech,我試過兩三間,平均keep 到一年左右,使費約3000-5000/ 間,我泊室內。算勤力洗車,一年萬三公里左右。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞