今日得知屋企人有末期癌症…

500 回覆
1069 Like 15 Dislike
好sad 巴打有無覺得係遺憾 之前無帶過佢去旅行
未知出事之前 有乜先兆 會令到家人想去醫院 check身體 得唔得講下
巴打加油
例如住緊屯門醫院腫瘤科病房 但明知冇得救剩返一至三個月命 醫生主動提出轉去天水圍醫院綜合專科病房
因為我爸都係屯門醫院,情況越來越差,入院前仲行得走得,入左院又入icu,依家直頭要呼吸機,想轉私家又話要有私家醫生肯接個case先,越醫越差唔想比佢再係屯門醫院,太多病人根本無人照顧佢,今日護士仲屌鳩我呀媽
我老豆十幾年前末期癌症走咗,由發現到走咗只係一個月,嗰一個月真係好難過,獨自一人嘅時候都喊咗好多次,即使佢行一步路都越來越辛苦,我都總係覺得佢會好返,都冇主動同佢傾偈,依家人大咗先來後悔已經太遲。有人會同你講話有機會好返,我就唔想咁講,要主動多D陪佢睇下佢有咩事想做,唔好比你家姐帶著遺憾離開
係咪打完字自己陰陰嘴笑 覺得自己好有創意?
抽多啲時間陪吓佢, 得閒同佢傾多啲計, send多幾個messages, 等佢唔好咁悶
講多啲日常生活無聊嘢分散吓佢注意力,等佢唔好成日諗住自己而家身體唔舒服
一落化療個人會開始虛弱, 無乜胃口, 如果屋企人需要住院可以叫屋企人同醫生要求見營養師(公立醫院好似可以), 會介紹啲營養奶俾你屋企人
同埋可能會比較易暈
我相信你屋企人 自己都好唔開心, 如果可以忍到就盡量唔好喺佢面前喊, 佢見到你哋喊可能會更加難受
醫生係咪未同你哋講點樣醫會比較好?
加油呀! 條路唔易行但要撐住
要情況穩定咗 先至可以轉醫院 天水圍醫院接近完美咁滯 無論姑娘同設備都勁好 exactly日劇出現嗰啲醫院嘅Level 。 你老竇係咪插緊喉?
加油巴打~
人生在世 唔係在乎長短
好好陪屋企人 有說話想講就講
係啊,要輸營養奶,但越輸越衰
要情況穩定咗 而又冇得救 先至可以轉 因為其實屯門醫院腫瘤科病床緊捽 所以如果冇得救嘅話佢都會想你轉過去 不過都要等一等天水圍醫院嗰邊有位先得
好,唔該晒巴打
樓主加油
咁都好d 巴打move on 好好生活
幫佢聯絡下朋友,等佢冇咁多掛念同唔捨得
求撚其啦表情啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞