今日得知屋企人有末期癌症…

500 回覆
1069 Like 15 Dislike
其實乳癌算係比較容易察覺,你家姐面對唔到現實先延誤治療

現在唔好理咁多,有保險就私家醫,無保險就馬上寫紙轉介去政府醫

咁既情況一般都係做化療電療標把藥先,等腫瘤縮細同清左身體其他地方既癌細胞先考慮做手術

god bless ur sister
陪佢多d 同埋樓主都唔好太操勞 最緊要大家一齊積極面對
加油啊巴打
好記得以前中學佔中嗰期阿媽就發現有肺癌
太遲發現發現嗰陣已經係末期
知道嗰下世界好似冧晒咁

嗰陣時我細個唔識諗 成日要阿媽安慰返我轉頭
仲有明明好擔心佢 又唔夠膽問佢 因為驚會聽到更加差嘅消息 唔夠膽表現到我其實好着緊佢好愛佢
依家諗返都好後悔 佢一定唔知我嗰陣諗咩

後來去到魚革嘅嗰個新年佢就唔喺度喇
又係入院例行檢查 跟住唔知點解要佢留院
跟住情況就惡化又係要打嗎啡止痛
捱左唔夠一個星期走咗啦 新年都過唔到
到走之前我都好似從來冇同佢講過我愛你
真係好遺憾

不過佢離開咗個下我反而覺得容易接受過知道佢有癌症果下 見到佢咁辛苦我仲傷心

點都好啦 有咩真係要講出口阿巴打
化療頭幾日胃口仲差,會作嘔作悶,之後幾日會好d,一有胃口就盡量食,唔好比個體重跌得咁快,抗癌亦需要大量energy
講多少少治療過程
雖然乳癌同肺癌完全唔同 但都比你參考吓個情況
阿媽係基因突變嘅肺腺癌
嗰陣時就有有鏢靶藥食 一開始食都控制得好好
只不過副作用係 佢食咩都無胃口 影響味覺啲嘢食好似變晒味咁 所以瘦咗好多
但好似唔夠一年藥效就冇用 要轉做化療
之後做咗一兩次化療 都冇好轉到 癌細胞完全冇收皮 反而令到佢仲辛苦
後來佢真係唔想再試任何療法 停止治療係就係暫時舒服啲但係情況只會越嚟越差
跟住就好似我頭先講咁入院例行檢查 然後離開

嗰陣醫生好似仲俾咗個方案叫做免疫療法 原理好似增強你免疫力咁 透過自身免疫力打低癌細胞 詳情唔清楚
但係我阿媽嗰陣好似都冇試過
其實試咗可能有機會情況好返 但係末期根本上都好難根治 所以都係尊重佢決定啦
同你既case差唔多
都係幾年前發現胸口硬塊
不過堅持唔肯睇醫生
當時都有做好心理準備,亦奢望係良性瘤

有日突然暈低,收到電話趕去醫院
兩日就過咗身

巴打要好好珍惜相處既時間,
雖然都好難避免個種後悔同失落感

不推文回覆
巴打保重
每次都會喊
唯有逼自己唔好諗,深呼吸
近排聽聞有西醫牛津過邊試近用冬蟲夏草改良醫cancer
希望就嚟幫到
真,見好多4期乳癌患者與癌共存都仲健健康康,作息如常。如有標靶藥可食要試呀!
加油!
大尾篤家庭車
巴打頂住
想喊就喊
佢呢d無人性無道德閪人邊敢呀,典型連登賤種狗一隻,現實膽小如鼠,網上狂㩒鍵盤
真係現實見到呢種撚膠連登仔一次就打一次
頂住呀 我都係面對緊同一樣野
屋企人三期乳癌未擴散 準備化療 + 免疫療法
加油
想問係點發現入咗骨的?有無家族癌症歷史
公立醫院好衰,明明好大獲,但偏偏咩都話人正常,如果佢地肯一早講,大把人唔洗去到3、4期先發現
家姐?
屌,認真post咪撚政治上腦啦,人地講緊身邊健康d大事,who cares 黃藍呢d無聊野
有得醫既,唔好放棄,
準備定d 錢先la
我估肯定係一早有事,展期好痛,但公立死口都話無事先拖到變咗4期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞