IB 用家討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
exact7ly
想問我可唔可以射HKD$10k 入IB開左個戶口先
再將HKD$10k拎返出嚟
IB戶口入面完全無錢

整個過程係咪無額外收費?
唔收
thx ching
Cash Movements

Withdrawals

IBKR allows one free withdrawal request per calendar month. After the first withdrawal (of any kind), IBKR will charge the fees listed below for any subsequent withdrawal:

ASIA-PACIFIC
CURRENCY FEE
HKD HKD95.00
thanks
就算tiered commission計:

佢個情況係,佢隻股價太細,而commission 係per share 計,所以0.0035 x 4000 都14 USD.

但如果買同等價值的AAPL,由於股數少,買四千零蚊USD 貨,commission 大約0.3-0.4 USD
睇嚟極細價股,要考慮TD Ameritrade international
想問下各位師兄,因為之前學生嗰陣一直用緊ib,依加就返緊銀行業,咁呢兩日入ib嗰陣要我更新個人資料,我應唔應該改做銀行業好?

因為上網睇過下,如果工作係銀行業的話,要send個免責聲明去ib,(大概意思就係 我承諾開戶無需本公司合規部門獲取賬單及報表,後續任何責任由本人承擔)

我完全唔知個免責聲明要點搞,驚自己搞錯,跟住鎖咗啲錢喺度,其實係咪填返學生都可以,ib根本唔會check

唔該晒咁多位師兄
呢D野畀人check到你一身蟻,梗係要申報
應該係問返你公司比唔比你開
虛假陳述屬刑事,切勿以身試法
幫推,成日收到,係warning嚟,但實際意思都唔係好清。
唔好意思 想confirm下 IB係咪都要25000鎂先可以day trade?
冇限
開戶果一萬 想轉美金果話 係咪要自己扣左數先 例如一萬只可以轉到9985港紙做美咁?
問下大家意見
致富轉倉過去IB 每隻股收150美好似有D貴

咁我應該賣晒股票再入錢IB先買返D股
定係直接由佢轉倉就算 唔好煩?

利申:大約有60萬貨仔到
睇你轉倉依段時間空倉個成本大啲定轉倉成本大啲咋喎
計數架啫
新手唔識用,點睇隻股以往派息???
有冇人知道?
唔明
你hkd 咪入 落ib hkd
係ib 由hkd 換usd 咪得?
要扣佣金,所以只係兌到9985左右
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞