IB 用家討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
無知一問, T+2 即係?
Trade完等兩日settle
美國開嘅IB戶口聽聞買到,將來IBHK得唔得就唔知
你自己參考下

你大約有幾多貨係度?

係唔係冇詳情睇? 即係 邊幾日有人借貨 借左幾多 利息幾多 之類
有詳情睇 會同你講返幾時借同還/借左幾多/IB實收幾多
新手想轉用ib 繼續月供買voo
如果開cash account係咪都ok?

另外個referral入usd100送usd1 ibkr
依家ibkr一股都usd70
咁如果入唔夠usd7000係咪都換唔到1股
Cash account照買到架 個分別只係有同無孖展

referral係送"總值"1k$USD IBKR
而送既價值計比例跟返你入左幾多資產
最多計到100k$USD

假設你入7k$USD 佢只會比70$USD等值既IBKR(~0.9 - 1.1股 IBKR)
手頭上有一筆美金
想問恆生過落IB要收手續費嗎?

有冇邊間唔洗收?
渣打?
Citi?

恒生/渣打匯出都要收錢, Citi/匯豐唔駛
但另外仲有中轉行收費
請問citi plus 係咪都唔洗收?

中轉行係咪爬文見大家話23定25 usd 嗰項?
citi plus唔收
中轉好似USD$13左右
點解1萬港元唱美金 要38蚊佣既
開 acc 個D open question 問返 source of wealth逐個item 正唔正常?
1. 你開戶係點樣開?自己直接係IB開定用左送coupon既referral開

2. Partial filled之後中間有無改過價
請注意,我們還需要您提交相關文件才能開始對您賬戶進行審核。這一步是法規要求,需要通過對應類型的文件確認相關身份信息(如姓名、地址和納稅人識別號)。

我開IB
upload左身分證copy仲有email叫我交野
仲有咩要交
即係呢USD$13 無論用咩銀行 匯出定係匯入 都要俾?
我跟個啲referral開 但coupon都未攞
係唔係奶左野有無得搞返
你去IB support果度問下自己個account係咪有連去顧問(中介)
有既話就申請delink
想開個IB戶口 揀第4個方法入錢直接開
是唔是一樣可以提款 我睇YT有片話唔可以用提款功能
IB referred link 唔可以亂用,特別係送coupons 果啲,分分鐘中伏
https://lih.kg/2740128
係啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞