IB 用家討論區 (3)

1001 回覆
4 Like 1 Dislike
Ib出美金同其他外幣去Citibank Hk使唔使手續費

已知:USD要,JPY唔洗,其他外幣就要其他巴絲補充
有冇人試過用ibuk 經paxos 買btc?

有冇人知點解啲傭金可以咁撚貴
股數多囉
貴𠹌到,以後都係唔daytrade啲咁平嘅股
係咪要簽咗名先可以出JPY?
係咪referral link申請, 攞咗donki coupon嗰啲?
無啊,我冇任何referral
你係揀左tiered?
你上佢官網 睇下佢每股收幾錢佣 再計返睇下岩唔岩
邊度有得睇用 IB 兌外幣收幾錢 ?

兌完出返香港本地銀行嘅外幣戶口洗唔洗錢 ?

0.2 b.p. = 0.002%

每月第1次提款,IB 自己唔收錢,
但中間行同你用嘅銀行可能會用收錢,

有無中間行費用都係憑經驗/其他用戶分享;
至於你用邊間銀行就睇返收費表收唔收匯入匯款手續費,例如Citi 唔收 。
但係我試過唱 aud 無收任何 commission

如果 withdrawn 去 hsbc AU 會收 10 蚊 aud

有人話出 hsbc hk aud account 唔收錢
United States Tiered Commissions
Commission per Share Share Volume (per month) 2, 3, 4
USD 0.0035 ≤ 300,000
USD 0.002 300,001 - 3,000,000
USD 0.0015 3,000,001 - 20,000,000
USD 0.001 20,000,001 - 100,000,000
USD 0.0005 > 100,000,000

Minimum USD 0.35 per order. Maximum 1.0% of trade value.

其實應該要咩情況下都用Tiered Commissions
Fixed 要0.005 /share
明白師兄,麻煩晒你,依家即刻去轉做tiered
請問師兄知唔知點轉做tiered commissions
所以所有情況底下tiered 都係抵過 Fixed?
https://ndcdyn.interactivebrokers.com/portal/#/ Login
左下角 Account Settings
右邊IBKR Pricing Plan,click 個齒輪
全部改做Tierred -> Continue -> Done
其實係,因為Tiered 係俾IB Pro account 先有,如果你係開戶口用Lite,咁就得Fixed
不過依家開account 99% 係pro account,以前lite 係冇月費,pro 有月費
不過最新pro 個月費都好似waive 埋
搞掂咗唔該晒師兄,但係都係好confused 係咪都係用tierred係最抵,小弟每次交易金額大約幾千蚊去到幾萬,最少就幾千蚊,最多都係5,6萬,係咪點都係用tierred最抵?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞