[男人的浪漫] 007:生死有時 No Time To Die 劇透討論區(2)

389 回覆
9 Like 1 Dislike
所以大部份睇之前屌鳩黑妹角色既人,完場都對佢無乜野
其實都幾無可能會做女James Bond
量子太差,skyfall如同獨立出嚟一既套
Spectre 執返條主線出嚟又無搞清,唯有依集執頭執尾搞掂佢
今集都明顯見到d老態,真係係時候架啦
真,明明之前舖排到魔鬼黨好勁同無處不在…
Skyfall Silva 立體好多

依家講到Spectre 由開頭到尾都係操控所有奸角,但最後居然俾人黑吃黑收晒皮

大佬你出得嚟行,對手全部係國家級特工組織,啲情報收集仲勁過MI6,仲infiltrate 晒各國情報機關,點會殺人全家但留個手尾俾自己咁on9? 仲要全部人一齊開party 咁醒目?

以前睇Opera 都識分開坐啦。

今集個奸角冇後台得個爛鬼花園,仲要冇乜character arc;留Swann 一命開頭以為係佢一路操控Swann,但原來中間又冇見面,仲要係用刺殺Bond同個女嚟恐嚇佢幫佢落毒。咁其實是但搵個人用要殺James Bond要脅佢都work架喎⋯細個有冇留佢一命根本冇改變Swann同奸角之間嘅關係。

Blofeld吹到佢知Swann有咩秘密,但又唔知Safin會出手,好撚奇怪。Blofeld勁到坐監都睇到開party,點會連咁簡單有個死淨種要報仇都睇漏
同埋Safin 點解要用隻nanobot種族滅絕?
佢除咗出售俾買家,其實仲有咩嘢incentive ?仇佢都報咗

Thanos 殺半個宇宙都有個主題,Safin完全唔知點解要個奸仔。如果話為左錢咁真係on9到爆。
佢拍完上一集都完咗約,話唔會再拍,因為真係太辛苦,加上自己年紀又大,慢慢拍到好吃力,拍007體力要求好大。
今集佢肯再拍都奇蹟,佢又開始老,今集已經似阿伯,咁樣完結咗,無憾,我收貨。
今集擺明集中寫bond同swann
而且呢part我覺得處理得幾好
所以個奸角寫到無頭無尾無料到都忍佢
係浪費到搵個影帝黎做咁解
rami戲份搞到以前佢做法老王咁上下
成套戲一開頭講到條友差d俾個幾歲細路女殺左
到底係女主放過佢定 佢放過女主已經好值得斟酌
睇片頭我仲以為條友係啲咩組織爛頭卒 雖然嗰陣真係
做做下你話 哦原來final boss就係佢?
已經好難將呢條友同「厲害」聯繫埋一齊
“What makes you think this is my first time?”
法老王

聽podcast話佢係攞影帝之前接嘅部戲
睇果陣開頭以為黑妹係鬼
我都以為嗰段係講黑妹唔係追蹤個boss,而係去追蹤主角
係黑場景影黑妹我都睇唔到佢係邊
佢臨死個close up 大頭好戲到仆街喎
所以今集啲場景同打戲係一流

但個plot實在浪費咗
boss塑造得幾失敗下直接影響成套戲觀感
明明其實佢地都好清楚Bond villain 對於一套bond片係好重要,基本上重要過其他嘢

題今集連隻錶Omega Seamaster 嘅戲都完整過奸角
但係*
做人最緊要有動機
依家做乜救Swann又唔知

做乜搞種族滅絕又唔知

佢報完仇嗰吓佢個角色已經完晒
只係報仇同MI6 無衝突, 夾硬話佢係大魔王先有戲做
好牽強
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞