VW Golf 車友吹水區

1001 回覆
39 Like 30 Dislike
我2015年1.2 TSI做到5.5L/100km
巴打行highway 多?
新買左部golf ,係咪要換波箱油,波腦油,火咀之外,仲要換咩消耗品
Mk7.5 有咩apple car play 車機好用
有病去睇醫生

一篤電腦就知邊part 有事

如果係入波有事,多數波腦有問題
各位想買2手golf 嘅朋友一定要上架

條友唔想上就回也不回走

分分鐘有排整

利申 伏已中
買完揸咗5000公里開始出engine燈,入1波間中chok chok 下

後期愈黎愈密,最後入唔到波,要拖走
6代 1.4 TSI留名
咩年咩車?波腦有事上架未必查到
可能上手撳熄咗盞engine燈
所以買車真係要上一上架 搵車房篤吓電腦穩陣啲
淘寶買風格冷氣格係咪冇分左右軚都通用?
係,強烈建議一定要上架

唔慳得

篤腦睇code 無得呃
Code 有得消喎 真係要呃好難知
我當約去車房上架

除非係前一個街口消完揸過去

如果唔係架車有事,行一個短距離就會出番嚟

(唔係標板d燈,真係篤大腦有埋code no. 嗰隻)
督OBD可以睇到消code之後行咗幾多km
如果見到上架之前啱啱消code, 都可以叫個車主解下畫
學到野
我個架買之前都上左架出左code要換野
點火coil
Brake皮
機器膠
加加埋埋都成皮野

10月到而家都未換
我當日上架完就轉名再番去車房執 隔一星期再執..
今次真係蠢左, 原本上架後見係消耗品又唔係好貴就算.
點知愈整愈多野.. 下下 幾百 千幾 咁整, 咁加埋都唔平.

我下次再換車, 一定會上架前就傾好如果有問題應該邊個出錢.
同埋盡量唔揀續左一季牌費個d, 預左架車賣, 所以乜都夠期又唔整
車價係平少少, 但有時有D隱藏問題好難即刻發現曬.
我明
車房報左價比,逐樣計加加埋埋好貴
搞到我而家都唔想整,架車仲係行得走得
點火COIL有事都仲行得? 唔窒油咩?
我出事個陣用+-波 避開最震最窒果個轉數 好辛苦
6代有分,7代冇
youtube睇左好幾段點對個DSG 好d..

1. 窒車/市區多燈位就轉+-波 , 等佢少d轉波
2. 唔好唔比油, 又唔落brake, 因為會導致半離合狀態

咁以下情況係咪都傷波箱?
行高速, 有時唔需要比油, 由佢自己慣性行
落斜, 又唔需要比油, 又唔洗落brake
差唔多到燈位, 又唔需要再比油, 去到差唔多先慢慢落brake
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞