VW Golf 車友吹水區

1001 回覆
39 Like 30 Dislike
ipmc 嗰d 就過千,出埋report 比你
車房就幾百,但好求其
新牌睇左好耐
想出架 好似幾慳油
可能冷縮熱脹喳ma?
或者搵支電筒照照有冇水跡,可能喉d joint位
三萬既話,可以問定佢換左水泵、engine爭口有冇整過 (姐係有冇適油落d膠喉)、波腦死過未

其餘野都係算細數
其實你已經有答案

Golf預多小小筆直整車其實都ok
好過你買完日木車 隔兩個月又心思思想換
10/11年係6代 1.4
講黎講去都係波腦問題
買返黎想揸幾年冇大病應該難
或者到時劏左佢就算
加多少少上gti冇煩惱
或者減多少少買5代1.4 冇波腦過熱煩惱
但其實係咪都有得呃 壞咗應該都可以郁?
我 inexperienced + young driver三保4千頭
4000零都還好 仲畀得到

睇落好吸引 但可能都伏
08年gti 賣得貴過佢
行得都唔可以叫壞,係嗰condition好差
水泵行行下會著燈叫你停低
波腦預十萬咪換一次,九萬咪都應該行幾個月就打柴
engine爭口滲油又熱融啲膠喉漏咩漏醒
問下幾多咪
大保養又問佢整過啲咩
我果間1500
一定要去車房上架
我個fd golf6 升高架車先知橫濕漏油
試左車再諗

其實同Jazz 比有d 唔公平,本身新車Golf 貴成個grade

個人經驗,駕駛感/乘坐感/性能 golf 都完勝Jazz/corolla

jazz interior 明顯大過golf, 但好膠,成架車都好輕薄

jazz 係香港好on9, 因為日本車信仰所以2手價硬,其實係overpriced, 2手同樣價錢架車係兩個grade

答返你d 問題

10年車一定多野煩,搵件好易,成街都係golf, 用囯貨件相對其他歐洲車平

整車人工一樣貴在零件

LED 你係講緊車機?

車機咩車俾錢就有得換,有apple car play 最平都要3K 以上,囯貨就要解碼,裝完中間set up 一定要間野幫你set 先用到,平d 但好撚麻煩
如果負擔到額外維修費用,我會建議你用多少少時間搵架企理d ge golf, 賭佢唔洗整

不過如果你負擔唔到額外整車就唔好了

最貴換波腦原廠16K, 街用囯貨8.5K你當golf d 車價係預先扣16K discount 去睇會公平d
而家喺街見golf仲多過jazz
不過兩架都有班死臭飛改到鬼五馬六
車機要apple play 可以買淘寶原廠拆落黎嗰d, 600人仔,自己裝插兩條線就得,平過日本車一定要買其他牌子仲要勁多線插
佢問LED 唔知咩level 車機

就咁插線人仔300都有,要apple car play 最煩係要unlock

香港最平都要3K
如果有巴打有興趣就留個聯絡方法 gt tsi版嚟
嚴倦咗香港嘅駕駛環境
我淘嗰個唔駛unlock, 即插即用
不過個apple play 係有線
btw, 咁我嗰個係mk6 機頭,當年未有無線
想問下各位 P牌買PASSAT VARIANT 2012 好唔好 易唔易壞?多唔多野整 有冇咩要注意?thanks
多謝Ching 咁詳細講
就咁睇28car架架都話perfect 唔出嚟睇都唔知係點
我諗睇中就上架認真驗 始終有機會載人 唔想害到人
原來中控台個Mon叫車機
不過30K 真係難搵到企理,我意思係你試左jazz Mazda 2 Corolla 或者morning

睇下自己要求/接受程度

始終人人要求唔同,
有人唔care 駕駛感想要空間大Jazz 會岩d
追求性能駕駛感一定係golf, 不過相對養車貴d, 貴幾多就睇運
30K 想新淨就Mazda 2/ morning 因為新車價平二手都會平

各有取捨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞