VW Golf 車友吹水區

1001 回覆
39 Like 30 Dislike
仲未換過,兩年幾前買返黎6萬公里揸到而家
起步大腳少少有無chok?
有呀,而家鬆左逼力 hold一hold先至踩深油門
我都係,搞到起步慢過小巴
mk5 gti 就黎8萬km
最近心大心細..
揸緊樹蛙 1.4 , 始終兩門唔方便
Budget 7-8萬, 諗緊揸Golf GT 定 GTI

GT 買到14-15年, 低咪數, 油錢平
GTI 淨係買到12年, mk6, 咪數高
兩部比較緊係GTI 快好多..
但我平時揸慣樹蛙
同GT 比會唔會差好遠?
有無VW 巴打比下建議
Gt
Golf gt mk7 for sure
大家停燈嗰陣會入空波手掣,定係D波踩brake?
傳統智慧係停車入空波無咁傷clutch,但係DSG又好似無需要
利申 Passat 濕6
autohold,電腦會自動入N波,俾油會再接合番
波油我兩萬就換,我朋友果部十尻幾萬都冇事
Autohold d波踩死個brake會自己disconnect 個 clutch,個轉數會見到跌左
開auto start/stop同auto hold燈位起步會chok一chok
係唔係正常?
又無咁誇張
輕輕掂一掂個油門解左autohold起步
再定撚住個油門入實左1波就可以任踩唔chok

但係咁揸法 起步仲慢過巴士
樓上話慢過巴士添
如果我auto hold情況下, 一開波就踩深少少, 轉2波會chok第一下, 2波大約2千轉又chok多下

所以宜家唔敢起步踩咁多
咁要點揸 好似好難揸咁
起步慢慢踩
唔知係咪乾7先係咁
我係2手買返嚟跟住換埋波箱油
想問吓 大家用邊款偈油
5W-30 定5W -40
我就揸緊golf mk6
如果就咁autohold就無野既 但有auto start/stop踩油果時會著返車 果下就好似彈一陣極力子又鬆返
倒返轉無autohold又無野 因為一鬆brake就會著車 之後smooth住行車
就係autohold加auto start/stop先會咁
極力子spacing 問題啦,用耐左極力子磨損條Gap 大左咪咁
正常損耗,suppose 100K 要大修,check 埋極力子

如果未洗換住可以試下電腦教正先
條Gap 太大磨合唔順暢
60k都未到
邊度有得電腦教正?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞