收皮啦兒登,一半人日日吹水話自己移咗去英美澳加,根本亂咁神化外國扮走咗個堆人往往都係無能力無出過國個班

261 回覆
133 Like 199 Dislike
上連燈勿認真啦ching
呢到真係大把假膠,睇開d 會開心d

利申住咗係溫哥華廿年
香港係唔係打緊仗呀
香港政治因素同環境因素有冇阿富汗咁大獲呀ON9
打輸仗今日唔知聽日事, 政局同經濟都唔穩定, 香港完全唔一樣
唔好以為咩都扯去黃絲光時政治光環就講到香港人情況隨時會死咁喇
幾歲呀你

我話報喜不報憂既po有問題 而我亦唔主張報憂不報喜
我一直講緊外國有好有壞, 唔好淨係吹奏好既一面
點撚樣9UP 點撚樣不負責任
你幾歲啊 你覺得香港好穩定咪証明你9up囉
教育 司法 新聞 公民社會全部都急劇改變緊
你覺得中國嘅 遊戲管制 劇務管制 娛樂管制 補習管制 整治飯圈 實名認證 網絡管制 你覺得全部都唔會喺香港發生?? 無知定白痴呀你
咁樣都叫穩定咁白俄羅斯都好穩定
阿富汗你跟足可蘭經都好穩定

你試下問下一個住係香港人 每一兩日都有一兩間媒體/組織解散 一兩星期就有一單審查 一兩個月就一個新國家目標 真係好穩定喎
同埋你喺阿富汗守返塔利班法律嘅話 其實係唔會危險左 因為以前都係一樣有恐怖襲擊有人肉炸彈
照你concept其實應該係穩定咗 因為最大嘅恐怖分子唔使再恐怖襲擊
算啦
我成日都講依啲
已經被標籤為藍絲五毛
講經 成日拎最抵工資黎講
香港有幾多後生拎緊最抵工資
16k已經係一倍最低工資
班撚樣睇埋啲退休中產youtuber

我地依啲後生過到去咪又係捱
去洗碗
We were told on Tuesday the Taliban dragged all males aged 10 to 65 from their homes and executed them in the street
https://www.usatoday.com/story/opinion/voices/2021/09/09/afghanistan-taliban-killing-people/5772708001/
The militant group is accused of killing civilians and forcing residents from their homes
https://www.abc.net.au/news/2021-09-22/life-under-the-taliban-escaping-panjshir/100461328
比埋source你 睇多d新聞 唔好咁多廢話
阿富汗人守唔守法都會出事
係香港冇參與運動既人係唔係都會咁樣?
仲有經濟因素呢? 社會發展程度同國際利益地位呢?
兩個地方情況差咁遠我都唔知你點樣咁有自信拎黎比 大學生

我當大家價值觀唔一樣, 你擺尊嚴大過一切所以想走, ok
咁就代表我提及外國生活既好與壞就係不負責任既9up?
留意番我冇話過香港好穩定
我講緊一個係打輸仗成個政權改變左 一個唔係
你認知中"唔一樣"既意思=非黑即白180度相反
我都有發過夢 一樣有睇住香港d新聞 一樣有家人朋友係香港
唔該你唔好咁弱智覺得唔係香港長住既人就唔會知香港而家咩環境
再者, 就算香港有依樣管制個樣管制都唔會及阿富汗隨時會死咁逼切
所以唔明你憑咩用阿富汗黎做比較
你閲讀理解有問題?
點解可以理解到買部iPhon要64K?
ching有無黎過加拿大?
我未去過美國唔知生活指數如何
比起加拿大美國會唔會難生活啲?
你真係唔識㗎喎
我美國開餐館 一個普通炒飯加埋稅都要18蚊,普通size!!!
你一個普通香港人嚟到無錢無身份無經驗
最低工資$13蚊,仲要美國稅高,單身最少3分1,即係你袋得8.5,你無身份做黑工仲要低過13蚊
一定會有人講大城市一定貴d㗎
你可以去啲small town㗎嘛
去small town仲衰 工搵唔到唔在講 你無錢買車仲慘過坐監
嚮往移民生活唔係問題
而係盲目美化,當地生活文化咩都唔知,呢個真係大問題

仲以為解手軍攻到入黎
除左政治 同 樓價 香港完美

政治可以做港豬

樓價可以做租租
你拎5hkd同5 usd比嘛
個購買力都唔同分別緊係大
點解唔可以用阿富汗比
塔利班管治嘅最大恐怖之處 唔係佢會隨機殺人喎
從來阿富汗都係不時會有恐怖襲擊 都係隨時死 唔會因為塔利班管治所以多咗襲擊
所以喺阿富汗生活最大問題唔係隨時會死
係你唔跟佢規則生活就會死

而中國 你唔跟佢規則生活就會坐返十年八年 打懵仔針 幫你絕育生cancer咁囉 咁樣你覺得有冇得比?
我知依家香港未係咁 但係香港成為緊咁

換過角度講 你喺阿富汗做女人只要唔出門你都好安全㗎唔會死㗎 20年前佢哋都係咁生活
完條撚空氣都污糟啦
樓豬食屎啦 唔通你喺外國住咗七年
就會清楚過我地連登仔咩
我地連登仔有乜唔知
我地圍內笑樓豬你未見過大蛇痾尿炸
極端化件事當反駁咗
一句講哂 總之你唔係政治大過一切
你就係討壓政治 就係港豬/暗藍
啱呀,所以我一向都話分別大
問題我想知你點可以將我所講嘅野衍生出黎買部電話要64kHKD?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞