收皮啦兒登,一半人日日吹水話自己移咗去英美澳加,根本亂咁神化外國扮走咗個堆人往往都係無能力無出過國個班

261 回覆
133 Like 199 Dislike
7年前嘅香港同今日嘅香港 真係兩回事
舊移民嘅經歷同比較真係冇乜參考價值
經歷過19年 經歷埋北韓式抗疫
就知道西方國家嘅好 係緊要過晒香港所謂嘅方便
無屋企支持出國都幾慘
香港一餐快餐連野飲,咪又係最平60蚊hkd 以上,除非你講緊垃圾譚/m記單叫包

快餐類 山頂Burger King, 5guy, 濕鳩way, 真係同英美睇齊
移民好威好威
香港物價之所以相對上平,係壓榨緊最底層嘅勞動人口
Cut佢地嘅cost來成就上幾層嘅利潤/人工
up mud 9
你個logic 係
香港買ip要8k 美國買ip要8k
但計番匯率美國買要64k
吹大咗。。。美國一碗最多等於香港兩碗,因為我住過SF+LA, which is 係喺美國最撚中式嘅地方。
你一定好肥正常人兩碗都夠,吹到美國一碗=三碗
literally how lihkg would say
真,我地呢d留過學+做過野+拎citizenship嘅點會唔清楚?唔信我地走去信班連國都未出過嘅連登仔仲要反過嚟屈我地五毛,我心諗,大佬呀,理性討論下+比下啲意見啫,洗唔洗一嚟就屈毛咁快手?你班屈毛撚仲癲過真五毛,洗版仲快過佢地,直頭簡直係黃衛兵想誤導晒所有無一球嘅香港人去外國送死,唔知為乜
唔係香港住 阿富汗係咪政治環境不等於一切 你咪又係同佢地一樣隔住個海9up 有幾負責
因為英美有d餐廳仲係要dine-out唔比dine-in
美國Uniqlo同一件衫直頭貴2.5倍仲要比埋10%稅
香港近大陸 入平貨 冇消費稅 d野平
外國都係入平貨 但運費再加消費稅湯到你地一頸血
明明兩樣都係質素差不多既劣野
霸黃:證明中共真係好驚香港人移民,我哋又贏咗
我咪就係工作關係,畢咁業之後就美國香港2邊走嘅人囉

不過最後個句真嘅,我都係想屌嗰堆自己移咗民(or根本無能力走)但就日日屌香港人點解唔走,真係好肉酸好撚狗
M記 KFC 你香港一餐連野飲要60?
同埋譚仔有咩問題
人窮,留係香港咪又係惨。
住邊都係其次,最緊要有錢。
一般中產就美加好住D。
好有錢,係香港都有獨立屋嘅,香港好住好多。
去到超級有錢,誠哥級數,又變番外國正好多。
我都係美國西岸,但哪有時間成日自己煮呀,就算有,間唔中點都係要出去食,一出去食就又貴到仆街,仲要今年係特別貴,因為上年敗登亂派錢,通貨膨脹,物價而家高到仆街,甚至乎可以話係有史以來最高油費&飲食費
敗登上台後 疫情有冇好轉 仲有冇lockdown?
班撚屌左膠上年射撚曬比Trump
真,物價依家仲要癲到傻,上年瘋狂印錢+派錢比d根本唔需要嘅人,疫情之前食一餐飯+一杯凍飲可能係大概12-15,依家講緊係17-20
巴打寫就寫英美澳加,講就淨係住過美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞