收皮啦兒登,一半人日日吹水話自己移咗去英美澳加,根本亂咁神化外國扮走咗個堆人往往都係無能力無出過國個班

261 回覆
133 Like 199 Dislike
唔好一嚟講唔過就屈5毛屈pr,

依家唔係話外國唔好,外國係的確好多好處,自由好
、地大脈搏、空氣舒爽。但你地好心咪撚日日扮喺外國啦,仲要日日屌人點解留港唔走,見到你地d 錯嘅information都仲兜真係好撚肉酸

隔離Po有d人話英國菠蘿包5-6英鎊,人地出埋圖明明就1-2鎊;

仲有人話咩美國食飯/物價平過香港,傻閪你到底有無嚟過美國呀?我平時一餐飯最少連tips連稅都$10 USD以上啦,仲未計我講緊已經係最平嘅快餐個type,無腦踩港;

不過最離譜都係「外國會分得清香港人同支那人,所以香港人會好安全」。。。人地見你黃種人要racist就恰你㗎啦,仲理你係中、日、韓?

利申:美國住咗7年以上,中意香港都中意美國,但你地咪撚再無腦踩港+神化外國+亂咁迫人走,唔係個個都一身輕隨時走得,過來人更應該比d同理心。
事實就係而家英美幾閪都閪唔過香港
唔好一嚟講唔過就屈5毛屈pr,

依家唔係話外國唔好,外國係的確好多好處,自由好
、地大脈搏、空氣舒爽。但你地好心咪撚日日扮喺外國啦,仲要日日屌人點解留港唔走,見到你地d 錯嘅information都仲兜真係好撚肉酸

隔離Po有d人話英國菠蘿包5-6英鎊,人地出埋圖明明就1-2鎊;

仲有人話咩美國食飯/物價平過香港,傻閪你到底有無嚟過美國呀?我平時一餐飯最少連tips連稅都$10 USD以上啦,仲未計我講緊已經係最平嘅快餐個type,無腦踩港;

不過最離譜都係「外國會分得清香港人同支那人,所以香港人會好安全」。。。人地見你黃種人要racist就恰你㗎啦,仲理你係中、日、韓?

利申:美國住咗7年以上,中意香港都中意美國,但你地咪撚再無腦踩港+神化外國+亂咁迫人走,唔係個個都一身輕隨時走得,過來人更應該比d同理心。

其實佢地都錯唔晒
香港用5蚊同喺美國用5蚊分別都幾大
美國用5蚊買兩個火機好正常
但若果計番匯率姐係用35蚊買兩個火機真係痴撚線
最主要係取決於
外國搵外國洗/香港搵香港洗
香港搵外國洗/外國搵香港洗

利申:喺加拿大生活
多D正常人開po唔好再亂鳩吹奏就岩
外國的確有好多比香港好既地方, 但係差既野都唔會少
報喜不報憂post一律on9
認為政治環境等於一切既更加係on9中既on9
9up唔洗本, 水人食屎唔洗負責

利申: 唔係香港長住十年有多
exactly what I’m trying to point out
美國做STEM行業就真係可以用呢個logic諗,但做其他藍領行業就難d了,$12 USD per hour 去食餐正常(非快餐)$20都係好大負擔
*因為自己當年就係F-1 + OPT VISA係美國,真係就算搵美金都覺得物價好癲 不過可能OPT比鬼佬壓榨份糧所以唔夠洗
我喺加拿大人工搵得愈多交税愈重
我有個朋友 佢老闆想升佢職
但考慮到工作量多左
但人工扣埋稅都唔多過三百
最後尾都係唔升

btw可能喺一般香港人眼中依啲叫唔上進
Canada is really bad.
There were many canvassers for different candidates knocked on my door asking for my support during last election. I had to put up a sign "No canvassing on my screen door, Many ignored my sign and tried to open my screen door. Eventually, the lock on screen door was damaged. They also stuffed my mail box with pamphlets.. I was so mad and I am still undecided on who I should vote for (election was on Monday Sept 20)
離開左就唔好用香港物價睇野
用返當地消費模式去睇
Actually that is quite crazy. What those canvassers did was way too aggressive, man. I mean... they were the candidates. Logically, did’t they wanna get the votes and supports from the people that they have tried to convince? How dare they to choose offending the voters instead LMAO. That is pretty weird but I will just recommend you to not votebecause they are just different kinds of shit who are not worthy to be chosen
美國又係重稅到仆街,30%國稅仲有州稅
五毛 拉
只有做難民先係真手足真救港

利申曲
Wa,你咁講我好hurt。

香港三十幾一碗牛腩河。我要食三碗就夠。

美國一碗usd 10,但係大碗個香港果碗x 3你唔講?
點解唔係分開3次而係要一次過食晒咁辛苦
on9
美國一碗係香港三碗
係架。

慘,美國重要唔比加味精,碗碗腩汁原味靚嘢
係你自己喺香港唔夠食姐
正常人香港size一碗都夠啦
去到美國咪唔抵囉
不要扮香港人
I lived in Queens, NY for 2 years.
Didn't like it at all.
撚有大3倍
走到嘅就一早走左
走到都唔走係要留係度,咁祝佢好運
Wa,你唔係呀。
美國物價真心低 又平又正
香港除左租物價都好低
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞