收皮啦兒登,一半人日日吹水話自己移咗去英美澳加,根本亂咁神化外國扮走咗個堆人往往都係無能力無出過國個班

261 回覆
133 Like 199 Dislike
幾時大三倍
我覺得同香港差唔多size
所以我係challenge 緊話做m記就夠買到樓呢句
佢痴線仲同佢嘈
又麥unnnnnn記你就死
住遠啲同偏遠省唔買house其實真係買到
當岩一半囉
同以前就有呢句說法應該計一個家庭咁計
兩公婆收入計即使做m係外國計都算夠生活過得ok
同埋以前啲樓又無咁貴
一陣就話M記管理層
喺歐洲非london都冇乜選擇 淨係去買u記
H&M同primark係平但我睇唔啱款同cutting
點解 world 台特別多移民癡漢呃膠
以為遠離cctoy 好啲
原來都有痴線佬
唔知英國係點
但我喺美國工作時間都唔短
仲要冇香港咁多假期
如果做藍領都幾多人要打兩份工維持生活
要交租比雜費要供車比油費保險等等
有咩可能做最低工資搞得點
仲未計有細路嘅話要托兒
外國冇菲律賓工人俾你用
請過外國人幫你睇細路你話要幾錢

真係冇連登啲人吹到咁好
揸車嗰度都啱嘅 人地揸車去超市去city centre幾分鐘 我冬天得嗰幾度拎住成袋野行返屋企
唔全完同意
自己煮分分鐘平過香港

美國食平野貴過香港, 高級野其實差唔多, 甚至抵過香港

利申 我依家人係美國
美國會慘d 乜保障都無
但你係有粒既 搵錢係全世界最易
之前我係啲移民Post話除非係香港屬於中產以上,否則唔建議移民英國,然後一堆人沖出黎話唔走你咪留係大灣區

呢啲On鳩真係害撚死人,渣住幾十萬無學歷去英國把撚咩,又哩係唐人街洗大餅定係去賭場派牌啊?有無思考過搵咩工?租樓已經幾十萬港紙去左,搵唔到工你就真係返去大灣區啦。

我當時去英國倫敦一個禮拜就覺得悶頂唔順,又有班人沖出黎話自己係英國生活幾多姿多彩。屌你住慣香港,一出門就七仔M記,行幾步就戲院機鋪,英國閒閒地一間Bar就幾百年,周圍都歷史文物,唔係個個頂得順呢啲氛圍,但就有一班人撐英國乜乜柒柒。

學樓主話齋,呢班柒撚懵懵根本無去過英國。
我持相反意見
愈窮愈要過英國 香港對低下層太不利
中產反而留港會比較好 乜都有又方便錢銀又鬆動
加油呀
係邊個國家
捱多排你都可以有車架啦
咁就好過好多
後生冇學歷本身係香港都係萬零蚊嗰啲其實冇咩好輸 過到去生活可能反而好左 捱夠六年就有英籍了
窮但有學歷或者專業技術都可以一搏,例如你考個電工牌去個度搵食出現金糧可以一戰。

你渣住十幾萬至二三十幾萬、低學歷的話,去到個邊可以搵咩工?個邊租樓對好似呢種移民要預先畀晒一年租,你已經企係度。
我返咗香港好耐了 嗰時喺歐洲
你肯係唐人街捱下洗大餅就係,你話我聽無學歷無專業技術,渣住十萬蚊去個邊,可以搵咩工有咩人請。
講真去英國做低下階層一定好過係香港做低下階層
咁快有車?
唔係話國際牌玩得幾個月,去到要再學過咩?我見話筆試之後好似要等成年先有得繼續考。owp都未到半年,定係你Owp之前已經喺嗰邊
I c i c
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞