收皮啦兒登,一半人日日吹水話自己移咗去英美澳加,根本亂咁神化外國扮走咗個堆人往往都係無能力無出過國個班

261 回覆
133 Like 199 Dislike
資助都睇收入
但放假未必有得pay 你大半年呢
生完 如果你冇親戚幫手 囉出比人睇 又咪一大舊錢

如果你香港教唔到 去到外國會重難囉
大把5毛正反兩面扮哂,然後大打稻草人,跟住有d真心傻仔跟風附和以為出面好多人亂咁移民
睇咩國家囉
資助到十幾歲又有,保大半份人工比你請大半年假又有
睇長期病既話 nhs又係要排一年以上 公營醫療就係咁 之前仲試過其他唔舒服去睇 個醫生話等佢自己好 咩都冇開 d態度勁hea 仲要有d flirty…

其實tories年中收收埋埋咁多稅 有幾多係真係撥入去nhs d錢都唔知洗左去邊
M記一個垃圾包食得你飽咩求其一個餐加4隻雞翼都輕鬆60啦
譚仔都覺得冇問題咁你好岩住香港,唔阻你留港
支那工廠,廁所洗菜岩哂你心水

UK食小店7吋pizza都係~£3=30蚊係咪代表
Piet d三文治又同香港同價

繼續幻想香港出街食野平囉
其實唔係吹水真係要有多少宅性
尤其本身喜歡睇書文藝野
畫畫音樂果啲人係非常鐘意呢啲地方
其他人我唔知
身邊嘅朋友喺美國做過普通人嘅生活舒服好多
There are two person in my household have marginal tax rate over 53%
但以家想去美國 機會=0
成個po都唔係講緊"外國差唔好去"
講緊外國一樣有好有壞唔好亂鳩神化外國生活令人以為外國就世外桃園咁
可能唔係零
有朋友係美國遇到一班旅遊簽證搏逾期居留之後會變pr既香港後生仔, 已經得黑工揀 比飲食業工作機會佢地又嫌辛苦唔做

笑撚死 依d咪典型以為外國生活就係打份m記有大屋住日日有得玩既on9
冇錢冇技能去到又唔想捱
多得連登日日神化外國生活
我講緊正常方法
呢個真 自己本身唔係特別鍾意周圍去
個個weekend同班frd gather下 其實已經好撚爽
邊有可能個個long weekend都出省 又road trip又剩
落地盤 甚至做送貨
都舒服過一日坐咁多個鐘係office 靜到停屍間咁
大部分都係真但係物價嗰度其實唔應該用港幣計
唔知點解好多人鍾意將香港人工計落外國生活
移民係你去到嗰個國家做嘢生活
根本就應該用返嗰個國家嘅人工對比
真心咩
十x年前讀大學冇野做揾份倉+跟車pt
日日食四五餐+2L水
外國唔知
香港地盤9點10點先番到去
做2,3個鐘又食飯
食完做2,3個鐘又夠鐘high tea
食完下午茶扮做野 實際大把人蛇緊
5點準時收工 番屋企沖埋涼都未到食飯時間
從不OT 要OT都會計足錢

而且地盤搵錢搵得top個班唔會小過坐office個班好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞