性騷擾風波不斷、不提拔女性因為「會懷孕」,遊戲大廠暴雪拒絕州政府調查,還恐嚇脅迫員工

240 回覆
179 Like 12 Dislike
Wow好撚巴閉,呀大公司生點呀?係咪一個招牌跌落嚟壓死十幾廿個HR呀?

講咁耐都唔撚明,我講緊遊戲公司個nature性別不均衡好正常,一個二個死要講咩support staff,我屌你啦,你唔好去雞竇話做乜咁少仔?
冇乜嘢嘅,係有料嘅咪搵過第二份工lor。冇料嘅,去到邊都會容易俾人取代㗎喇。外國有網站俾啲員工去評論自己現職/做過嘅公司。搵工之前可以參考吓間公司做唔做得過。多人負評就自然吸引唔到人材。
sales and marketing, graphic designers(Art 嗰邊), QA, HR, customer supports呢?
未必,要睇吓間公司咩size先
就算係男多女少個比例都唔會差咁遠
IT 9多數仔
咁無理由其他部分要因條數
全女班姐
其他部門全女係咪歧視男性先?

咁50-50 甚至 60-40 拉返條數
都仲係好少女喎 正常喎
唔理啦 有個女字就鬧咗先
當然唔會全女班
但係公司有番咁上下規模嘅,嗰啲部門女人係唔會少,IT9亦都唔少係女人
咁武器公司嘅所有員工係咪一定要識用重機槍,開坦克,用火箭跑同平時有揸開F35射吓導彈咁?
幾時都話左膠/黑人/好權歧視最嚴重
game整唔好
公關搞唔掂
垃圾公司快d執
我就根據你以上既搵咗一下,當係大公司10000人方便計算

Marketing: 10000人公司平均有90個marketing,男女比例53:47,90個入面有43條女

Graphics designer: 人數不知,男女比例均等

QA: 人數不知,但平均4.52 developers to one tester,即係如果5000個developer就1106個tester,其中男女比例63:37,,即409條女

HR:大公司平均1.02HR對100員工,即102人,當中男女比例25:75,即77條女

CS:人數不知,男女比例33:67

以上啲女加埋總共529,仲有1471個headcount比其他如CS designer legal再加core developer等等

我唔覺得兩成好出奇,基本上影響最大就係睇developer有幾多女
無名英䧳堅唔係老作
堅 好撚煩d女人做野
美國產假有無錢係睇你份合約
https://www.shrm.org/about-shrm/press-room/press-releases/pages/new-shrm-research-shows-employers-offering-paid-leave-has-increased.aspx

加州甚至由政府出錢比父母2人
有幾個friend帶埋BB返香港比阿爺阿嫲湊
放足6個禮拜日日打機
列哂啲details
其實就算只係做會計
啲女都會討厭遊戲公司
覺得入面係廢毒賤
衰過其他engineering / IT 公司
銀行ibank又再好啲
呢間嘢動畫公司黎
病假係不受控身體機能應付唔到返工,甚至有機會感染公司同事。生育唔係聖母瑪利亞俾上帝童貞女懷孕,生育係選擇,難聽 D 講你可以落仔唔生,無人強制懷孕。

用病假去推產假一樣既人,佢老母生咗佢就係病,搞到佢個腦都病撚埋。除非你俾人強姦,否則你大肚係你既事關公司同同事咩事?你肚入面個胎會感染其他女人都大肚?

拍過同事啱啱生完個仔年零後要出嚟做野,一入嚟講到自己要點發奮俾自己個仔做榜樣。每日話題有一半係自己個仔。好啦,幾個禮拜後就開始個仔唔舒服要早走,一係亞仔今朝發燒要遲到或者唔返。

佢既野就變咗我做,口頭就下下真係好感激你幫我,屌佢又唔係,同佢講不如辭職全職睇細路又好似太殘忍。公司如果無配套真係要講到明唔識合孕婦或者有新朋友既人去做。

我有朋友就係全職十年媽媽,佢老公養加自己做下網上生意賣下野,你無能力生真係不如唔好生。一係就搵兩老去湊咪撚分住心返工。同埋你 D 女同事口過浸就係哎吔你真係好媽媽,實際係你後面屌到你開花。
最好全男班
打機梗係男性為主,完全無問題
共雪
你都識講,做野講生產力,人地既生產力唔好話10 個月產假,可能你十年都追唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞