性騷擾風波不斷、不提拔女性因為「會懷孕」,遊戲大廠暴雪拒絕州政府調查,還恐嚇脅迫員工

240 回覆
179 Like 12 Dislike
共雪,睇你個D4都係出唔到嫁啦
單野係唔係女權左膠冇野搵野搞我唔知
但共雪仆街我就實支持
就係你呢啲父權心態先搞到個社會發展唔到
不分男女,有需要就要出聲架啦

女嘅俾人影裸照你又侮辱人,男嘅俾人性騷擾你就笑鳩人

攞麥卡利祭旗就想扮重視性騷擾爭議,共雪根撚本係bullshit
同工係代表同樣工作同等職位
同埋點解我冇喇喇要同你確保工作量要一樣
以各下嘅邏輯如果你上司有女人咁你係咪連公主病+女拳+懶閪女人都不如
最後點解要淘汰男人
btw唔好咁二元化好冇好中二病
風傳媒唔係親中架咩
咁生仔係要等架喇
定你想穿羊水個秒先放得
係喎,自
都係得啲親中媒體先咁得閒講美國啲衰嘢,
Google 美國 產假,全部都係親中媒體

內文如下:
新冠肺炎(武漢肺炎,COVID-19)疫情重創全球經濟,但每個族群感受到的衝擊程度不一。其中女性經常被迫負擔照顧家庭的重任,在工作之餘還得負責家事、看顧孩子,形同從事兩份工作。2020年2月以來,光是美國就有200萬名女性離開職場,而且就算疫情趨緩,也很可能無法重返職場,經濟學家稱她們為「失落的世代」。

早在疫情爆發之前,兼顧事業和家庭的職場媽媽就面臨種種困難。根據聯合國(UN)統計,全球的女性從事的無償家庭照顧工作,至少是男性的2.5倍,即使在雙薪家庭中,這個比例也沒有縮減。此外,性別薪資差異和社會安全網的疏漏,也讓職場媽媽們舉步維艱。

半島電視台(Al Jazeera)報導指出,美國是唯一缺乏「法定有薪產假和育嬰假」的已開發國家。同樣在美國,托嬰托兒服務價碼比大學學費還高,而女性的平均薪資只有男性的82%。非白人女性的薪資更低,黑人女性必須工作19個月,才能追上白人男性的年薪。

職場母親們常發現自己置身「媽媽罰款」(motherhood penalty)的系統性劣勢之中,她們被認為競爭力低,「錯過」加薪升職機會,和沒有孩子的女性也出現薪資差距。請假育嬰也影響女性的職涯與收入,平均而言,女性的退休金只有男性的70%。

前述僅只是疫情爆發之前的職場媽媽日常,而在武漢肺炎肆虐全球,各職業生態大幅改變的環境底下,職場媽媽們又面臨更艱鉅的挑戰。
你出撚過黎做野未?一個老闆請五個it code 狗,要請一個後生女坐門口接客收件,要請一個靚女秘書幫自己手,請多個清潔嬸嬸幫大家掃屎,請一個人妻會計幫公司埋數,請一個hr老母負責請人出糧,單咁計已經50%係女人啦嘩?你唔撚係以為it公司入面剩得it狗呀???
你自己都笑埋一份
唔怪得冇人幫男人啦戇撚柒鳩
女權痴線
勒索幾億賠款唔成就放料抹黑
孕婦廿零三十週左右先請假 但佢好打得 隨時做足十年八載 點睇都係俾佢放假化算
你真係唔要甜醬啲friend嚟㗎喎
正常人點都係諗加侍產假唔係減產假掛
上世紀第一代programmer 係女人嚟 60年代之前女人數目唔少
躝啦左膠
d女平時都秘撈做雞啦
數據?證明?
定係你想舉你老母平時都有出去做雞幫補家計做例子?

另,我話佢父權心態究竟同女性賣淫有咩關係?
女人留喺屋企洗衫煮飯咪算
我老母都係咁話
你會一年請270日病假?
屌你真係on撚尻,到你請20個programmer唔通又會秘書清潔HR accountant每樣乘4?

就算一間200人既公司,4 5個HR再加幾個admin咪夠有突,講撚到要小班上課咁
睇你user名 你成功咗一半
五毛係做到 PR就差得遠
咁唔請女人呢個政策方面,共雪又唔係完全錯晒嘅
平時又屌女拳
又笑鳩公司廠全部都係女人整game
家陣龍門又搬去邊跟唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞