見iphone13出咗,夢想係做發明家嘅我發明咗樣嘢,想巴打俾啲意見

411 回覆
324 Like 856 Dislike
因為期待咗好耐嘅iphone13發佈會終於係今日舉行咗啦,相信會有唔小人鍾意呢款新機

但講開新機,而家嘅電話真係愈出愈大部,愈出愈多功能,雖然畫面同科技都得到提升,但係電話嘅重量都愈來愈重,就算唔係大機都有一定嘅重量,對於長期拎住嘅用家黎講,對尾指嘅負擔真係好大,長時間拎住個電話手指尾會好痛,輕則可能有小小瘀同酸痛,而有啲嚴重嘅甚至會起枕(繭)同埋手指尾有小小變形。

所以坊間就發明咗電話扣呢樣嘢去減輕呢個問題,只要個扣掛喺手指度,就可以唔需要用尾指托住個底,同埋會冇咁易跌電話,呢個真係一個好方便嘅發明。

不過呢個發明有一個缺點,就係用咗電話扣就冇得用無線差電,因為佢擋住咗個充電位。不過今時今日手提電話都不知不覺已經進入咗無線充電既時代喇,好多電話都配有無線充電嘅功能,無線充電的確係一樣好方便嘅功能,一直垢病嘅充電速度慢亦都進步緊,相信無線差電絕對係將來嘅趨勢。

為咗自己嘅尾指著想,所以我就設計咗一款電話扣係可以保護自己珍貴嘅手指尾之餘又唔影響無線充電功能,而家就等我同大家介紹下啦!

我只需要將佢安裝喺電話背面嘅底部,有用開case嘅照貼喺背面都得,佢有一個機關可以將一塊軟墊墊喺尾指同電話之間,等隻可憐嘅尾指唔駛再俾個硬掘掘嘅電話un住,就算長時間拎住部電話手指尾都唔會好痛,唔用嘅時候仲可以收埋佢,唔會影響平時用USB線充電,而且佢安裝喺電話底部,阻唔到無線充電嘅位置,平時可以揭開當電話扣咁用,當要無線差電嘅時候就收納好佢就得喇

而且佢好薄,展開咗只有3.5mm,絕對唔會令到部電話好厚重,兼且仲可以當托架咁用,佢其中一個特點係可以直擺而唔係好似其他普通嘅電話扣一樣只能夠橫擺,打直擺就用嚟放喺枱面玩facetime真係一流。

打橫擺都得

唔知各位全能嘅連登仔可唔可以俾啲意見我改進佢,或者會唔會諗到一啲我忽略咗嘅缺點,甚至乎有冇巴打想做白老鼠,幫我試用下呢樣嘢然後俾啲用家意見??

一如既往咁多謝大家睇到呢度,今次有D多字,唔好意思
我都想呀奈何小弟毫無設計美感天份

或者會唔會係配色嘅問題?
如果有個case會唔會影響到?
有無得淨係要穿手指個扣
成份野好似好厚咁
唔會呀 試過照用到但剩係test過iphone case
可以呀 整到最薄可以得4-6mm左右 仲薄過市面啲電話扣
你唔即刻拎專利應該兩星期後強國就可以同iphone 13 同步上市.
如果真係賣打算幾錢?
未試過申請專利同埋想改好小小先成為產品
不過係好嘢先有人抄 希望強國班淘寶商家佬高抬貴手
未諗到咁長遠呀而家想整到一件令自己同大家都滿意嘅產品最重要
試下用沉實同中性既色,應該會比較多人接受到
灰色配黑色,深藍色,popo綠,水藍色

上去pinterest睇下有咩色岩個design
設計其實都會抄下d色
我都想買返隻
會唔會諗下整曲邊?
方角始終會刮手
唔該晒等我研究下先
灰黑呢個提議幾好
多謝巴打支持希望有做到你生意嘅一日
整左1.2mm嘅曲邊 暫時都唔算刮
不過長遠考慮應該再曲多小小好啲
主要係愈鮮色就愈多risk要take

先唔好諗多數人鍾意咩色
多數人接受到已經夠
想要其他色之後先再試都得

而且沉色可以配合到大部分case既顏色
白色都得,只係白色唔襟用,好快會變黃
MOFT

唔用個時仲可以拎落黎更好手感揸機
你有無試勻大細機
試埋大細手拎上手既感覺
同埋放褲袋,係手袋拎出黎既時候會唔會有少少甩手/移位之類
應該要有magnet?
user experience有啲差 左摺右摺先用到,user會覺得煩
除左方形可唔可以整埋圓滑d既形?
成舊野好似好厚咁
你調轉黎宣傳好似好D
平時就打開
要叉電先摺埋
我懶人唔會想搞咁多步驟去達到一個唔係好重要嘅目的

認真 有得諗嘅
加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞