飛機維修你問我答

684 回覆
85 Like 29 Dislike
唔入行就唔使轉
一萬都無 日日入機場咁鬼遠點解咁多人接受到
我地盤雜工周圍走汁垃圾都有30k
機場間間都係識人好過識字,埋到堆就算疫情前最忙嘅暑假都可以輕鬆過
住東涌先有得諗
on9
OT O到無哂自己私人時間先得20k左右人工
係入面做啲個個慣撚哂
個個都癲…
早走早著啦
唔係AELT/GT入去,基本上已經限制咗你嘅高度
之前DSE完做左差唔多2年路過
聽講會飛啲內地維修員黎做?
頭兩個月將軍澳hand skills training
剩低四個月機場行tray
時間點分配就唔清楚
LM試行更返夜做機
BM周圍走 AIM AV AS 電池房 櫈房 地氈房 噴油房 白鐵 縫帆(composite) 稀有嘅NDT
前幾個禮拜去咗某h字頭公司嘅info day
佢聲稱自己係世界第一飛機引擎維修公司, 仲攞過獎

結果竟然唔值錢, 睇嚟小弟畢業可以諗定返咩行業了

利申: 讀緊相關degree
唔洗講H字頭啦,香港重有第2間咩?!
一開始冇興趣,試過地盤 水電都唔岩最後見到個巴士廣告就入左黎發覺做落去都幾有興趣就keep住做
過BM都主要今年3,4月開始唧
BM咪一樣,爆廠爆到九彩,根本一直無停過
早幾個月爆到OUTSIDE HANGAR都滿,可以1個bay位放2部機

D機一黎就無左堆鐘,跟住又話黎左班LM,要計返人頭,所以要CUT OT ,CUT叉,日日得8個鐘 ,年頭又放NO PAY

識人好過識字就到到一樣架啦
咁將軍澳果間都係H字頭既
做譚仔都有萬5既時代 點解要搞到自己咁
Hi Henry
香港做飛機維修真心係乞食
啲info day緊係打哂飛機引啲fg入去做啦
我個班有個番左7日走左
因為香港無競爭
唔計Airline自已部門同政府
主要得三間公司,一個仲要做私人機
實際得兩個鬥,但主力H字頭接曬

唔似外國,要鬥高人工搶人手
麥當奴都係世界第一快餐店
明未?
GT 係咩?
想入行
對面有間中飛,又有間做私人飛機
屌APU死氣喉
Graduate trainee
Graduate trainee
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞