飛機維修你問我答

685 回覆
85 Like 29 Dislike
有幾多機身佬係到呢
當你做mechanic入行 前半年左右基本上就只係學下basic嘢課本知識咁 喺將軍澳返8收5 返星期一至五 大約兩個月左右就叫做畢業要你返機場 但係都只係叫你行下shop體驗下其嘢 唔會俾人你跟唔會俾你落手做住 大約三個月左右行囇白鐵 三行 aim三個大部門就分人去唔同部門 好彩嘅出到外勤就搵到多啲錢 因為有多啲津貼 加班 機坪 夜班 然後做耐啲甩t 考車牌等等 又再多啲錢 應該9.5k嘅double啦
其實入左荀部門就爽既 唔好彩過左地獄三區/BM機身就自求多福啦記住呢間公司做機同唔做機啲人工差唔多
剛剛讀就轉科
唔好嘥時間
而家tech1都好撚地獄 啲牛鬼蛇神見啲機無嘢做就成日睇呢樣嗰樣 大撚把人望住你有無跟程序做嘢 aa得閒就捉你廁所食煙有無做檢測 老老柒柒而家大修tech3搵到錢反而無人夠膽捉住 陣間唔小心搞到貨機地撚咗就gg暫時呢兩個大部門都係比較舒服
你係一開頭做 bm?
讀電出嚟已經係AE😹
你讀飛機就乜嘢都唔係
Year 3 應該會轉
我有fd係airline 做飛機維修,好似唔洗點落手做,個d應該好搵d,仲有得去外國上type course
AE?
HKAR-147
入職要做色弱測試
所以唔請
知嘅人就會知
兩個有牌嘅睇住一個人做嘢,然後簽名
好多大公司都係倒三角黎
人類總係要犯同樣錯誤
好多核突中佬都係咁...
真係幾厚面皮
cleaning 呀姐 canteen 呀姐 工衣女
總之冇棍嘅全部佢地都啱
一個有牌,十個planning ,五個貨倉,廿個經理
睇住你一個做
做之前搵齊哂TSM對AMM IPC,叫貨自己嘅,又去拎貨
做完,做TEST,搵人驗貨,還貨,簽卡開鐘,又係要自己打落去,屌你老母,我要你planning做乜春野
做咁撚柒多野都話計你0.5個鐘
一日十二個鐘,我係咪以上做廿二次啊,冷氣軍師,屌你老母啊
以前見過啲空姐係機場jip 鳩啲haeco 師傅
入嚟體驗下
電視劇唔好當記錄片睇
我做左6年,3年前quit 左
做過cao bm lm
做左6年 底薪得皮2 無ot就食得屎
全中
棚三貨倉個男廁
好似話明明外面冇人 都有敲門聲
同埋office 三樓 夜晚啲人走晒都有打字聲
搵同事幫手打咭 自己就係出面秘撈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞