飛機維修你問我答

685 回覆
85 Like 29 Dislike

開頭仲唸住點都要跟足MM,借足架餐,跟足指引
落手砌就,用到就得啦,咪一撚樣,搞得掂咪算
有冇打開飛機
有冇係飛機度打飛機
考完FAA唔知考幾科就可以拎埋CAD牌,你考CAD失手想考番FAA好似係唔得,香港攞EASA唔值錢,但係EASA係外國仲值錢過FAA
香港無torqued screw gun 咩?
以前做間公司有25/35磅set好左嘅screw gun
借嫁喎
臨走要逐件對返
無就跟張list賠錢
整車身好做過飛機多多聲
睇跟咩班,有好有唔好,做油箱最撚悶
啲老屎忽最尾果一兩粒掃左用B-1/2 sealant 痴粒螺絲上去
果陣識到eng fd做BM機身
我初初落場,試過裝完,真係問個師傳,我唔知夠唔夠,係咪要torque
佢話一塊咁多粒,一個飛左出黎無事既
如果咁啱其他PNL都有事,咁抵啦
夠實唔郁就得啦

個下我心唸....唔洗Torque咩,又話有磅數既
我點知夠唔夠,或者有無太大力搞到裂開
睇片話會出事架喎
難唔難入?
上面一人交三星期假
如果冇A牌差唔多價
no
坐planning 煙棚 locker ,宜家換腳先有機會開番2300,其他冇
睇你做咩機
Airline 機個inspector 都係FAA A&P只係上過公司堂簽都係under 公司張repair station 簽

做GA嘅除左A&P要再考上去IA (inspection authorization)

利申 IA holder
等樓主答你準啲
Tech2長期番四放四 都挨近2萬一個月喎
普通samm
嗰陣大佬同我講 你試吓就知
屌 AMM磅寫得8磅
跟住我就知自己柒咗
仲係唔係限住最多連續21日返工?
Mtr技工入職都有14k up
仲要14個月糧 有醫療同八達通
對比飛機更係吸引啦
識香港人係美國讀faa牌
佢而家都係用緊讀完可以做野果張permit夠期就要走
無公司肯幫佢搞visa
777 inboard slat啲panel真係做撚死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞