飛機維修你問我答

685 回覆
85 Like 29 Dislike
其實得BM先係咁慘
番工好似座監咁 困住係鐵絲網圍牆入面
番工日子又多
LM個邊起碼都可以有車四圍走 鐘意食乜都得
又冇咁多大佬睇 番4放4都有二皮邊度揾
人地工具車真係齊 大大小小厚薄長短曲頭
佢老母閪 HAECO 果套 拎來掉都覺得曬力
Dse 5分但有英文底
6年英中但失手
我係出面做開其他,轉工撞正某大事件,搵唔到工
跟住7下7下入左黎而家想走但唔敢博

不過講真,靠OT先高人工,係香港呢個垃圾問題黎
好多輪更,服務性行業,旅遊業類其實一樣,靠你砌鐘砌份糧
根本係公司想慳錢,景好既咪比你OT搵錢,理得你7定做
景唔好咪唔比OT,明正言順收返
但如果本身比左份糧你,景唔好時,要減無咁易嘛

但講真,如果計埋OT,其實雖然工時長,但糧還算好,同埋講真砌足12個鐘有幾可....
LM 12碼 真做得4-5
冇做h記好耐 做左一年直接走人
人工低 返工地點閪 工時長
仲要人識英文 真係有人去做咩?
上半場接手開機當7點半出去開完有時都8點幾9點 跟住自己接一架開完分分鐘12點就食飯 然後瞓陣打陣機再做多一兩架就交手收工返工有得瞓有得打機 公司明正言順送部ipad俾你打機 唔好爆數據就得返夜辛苦少少但係好景起上嚟瞓返1-2個鐘都唔係唔得
Ipad當流動wifi蛋 拎黎睇劇一流
Btw你好景先訓得1-2個鐘
我好景試過訓6個鐘都得
大飛哥死左未
返slip11點都訓得
考埋牌易唔易移民?
幾個月前見仲生勾勾
應該退左休?淨係知佢去左BAC
做左LT 2年 頂唔順走左 同以前人工比相差至少成萬蚊
讀緊HD對飛機都有興趣
應該點做好
諗清楚你係鐘意揸飛機定維修飛機先
兩樣野黎
想入行真係諗清楚啦!全間公司5,6000人 點會工會都冇個? 得個自己友同高層擦鞋嘅19勞資會
OT極上唔到3都唔叫高啦
出到牌,再排下隊上type course. 上完再用bonding 夾你幾年。
使咩加得多俾你
Ot 係有3皮
利申 上個月33k
咁有牌係易升好多既
一個mechanic 無牌做十年多啲先升supervisor,人工basic 18500
一個mechanic 有牌做5年已經18500
不過要bonding3年 就真on9
番shift samm grade以上上3K唔難 又多假(冇no pay計)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞