原來阿拉斯加係俄賣比美國

353 回覆
54 Like 296 Dislike
個重點係賣左比邊個
本身係一大片雪地 老鼠都唔多隻
你不如話佢地唔識用google search到邊個位有石油
google咪有寫囉
美國發現石油係1859年
買入阿拉斯加係 1867年
個幾年,點會有人知道阿拉斯加都有石油
經濟學家表示同意
仲要唔講當時同英國岩岩先打完Crimea War
仲要唔講當時沙俄想用阿拉斯加黎拉攏美國去制衡英國
你以為美洲原住民係好似家畜咁坐係度俾你殺?之所以出獎金,咪就係原住民戰力強大,如果唔出獎金增強民眾戰意就會落敗。當年歐裔拓荒者同原住民死傷比例可以話旗鼓相當。作為政府推出咁樣既措施係好正常,呢場畢竟係佢地對原住民既征討。就好似兩年前啲人去裝修藍店咁,你可唔可以話佢地只係為咗搗亂破壞?當然唔可以,因為呢啲本質係震懾對手既行為。就好似政府出獎金殺原住民係為咗勝利而非滅絕,兩者道理相同。

你而家啲資料咪就係當年啲紀錄留低既,資料不足係無法證明。唔係唔肯認錯。加拿大單嘢明顯係啲小朋友係面對完全唔同既生活方式時身心冇得到調適,水土不服從而病死,並唔係刻意虐殺。我估當時教會為咗怕被人責難,所以偷偷埋葬屍體。故此加拿大政府主動道歉係完全正確。畢竟係同化政策所製造出嚟既悲劇。
冇錯 就係咁樣
英國 個一期 成個戰神咁
好正常 人生都一樣
克里米亞戰爭輸咗,俄國元氣大傷,佢唔賣唔代表美國唔敢搶,冇耐之後嘅南北戰爭美國動員到幾十萬大軍的。
上面真係好嘢
用二戰前嘅美國嚟幫依家嘅中國洗白
同啲左膠有乜分別?
一個係過去式
一個係現在式
你咁比較係想得都咩結論?
人類數萬年歷史中
中國未算好差咁?
不如拎埋部落時代黎講
人哋會茹毛飲血
依家中國唔會(應該)
所以中國都好進步?
無得收返 因為已經賣咗
cctoy 真係唔係浪得虛名
路易士安那州都係拿破崙賣俾美國
cctoy 冇常識架,算啦,由佢地打飛機
有名你叫cctoy
果時俄佬賣比美國唔係怕美國
而係怕英國,怕之後兩面受敵
當然俄美關係唔錯,俄佬知當年美帝冇心係舊世界,而且目標係將舊世界勢力趕出美洲,所以阿拉斯加賣左比美國等於美國幫俄佬係西伯利亞東塞住英國
佢唔賣就會比人搶,讀多啲書啦傻仔
有名你叫cctoy
小學就知啦 樓主咁outdate
講個秘密你聽,香港比日本佔領過添呀
溫和
為左勝利而非滅絕不如你依家去新疆望下有幾多維吾爾族人,又或者望下迪麗熱巴比人滅左未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞