原來阿拉斯加係俄賣比美國

353 回覆
54 Like 296 Dislike
成班人係度馬後炮 抽秤沙俄賣地 有冇諗過舊時嘅政治形勢同依家係完全唔同? 果時美帝都未係美帝 沙俄賣地都係賣個順水人情 等美國專心係美洲發展 順手對抗加拿大 而唔係去影響舊世界
成班連登仔係度嘲笑舊時嘅政治精英去獲得優越感 教祖先屌閪吓話?
瞓醒味

美國一半以上領土係用錢買
唔覺,我只係將事實講出嚟,否認你地將傳染病,強制性人口遷移同戰爭所造成既人口損失包裝成所謂既種族滅絕。唔畀你哋立亂將美國同你國相提並論,從而幫你國開脱罪名。
所以新疆實際上近似種族清洗多過種族滅絕。如果咁講納粹當年都有留一千幾個猶太人做樣,咁唔通就冇滅絕營存在咩。大屠殺、種族清洗同種族滅絕可以混為一談既咩。
其實殺戮又點會溫和,但同你國二千年嚟啲殺男霸女滅全族既行為相比,只能夠用溫和呢個詞語。
唔明點解講一樣咣嘢但係我咁撚多負皮
點解覺得係小朋友水土不服而病死?事實上小朋友生存能力大過大人。
講美國=讚支那
原來連登仔個腦真係二極管嚟
論人口 資源 軍力 就算喺大慶掘到油田 日本都冇能力入侵蘇聯
講事實又唔啱聽
其實係清除唔聽話既,都冇美國屠殺印第安咁誇張,但係條友誁到美國做慈善咁
咁你死左未呀殺男霸女
因為冇父母係身邊,離鄉別井加埋被同化管束既痛苦。身心唔康健容易導致疾病。小朋友既抵抗力比成年人差。如果佢地冇得到悉心照料既話,病情好易惡化。加埋當時教會可能疏於照顧同係態度上欠缺關懷,導致呢啲事不斷發生。要知道英式寄宿生活既特點係冇啖好食加住都唔會住得太舒服。
樓主依家先知
俄羅斯冇錢維持軍費睇住阿拉斯加
俄羅廿都知資源肯定多不過冇計要忍痛賣
佢死唔死同中國幾千年來嘅殘酷歷史有咩關係?
唔無英左寄宿生活無啖好食,係英國生活唔自己煮就無啖好食
咁我冇否認過美國人有犯下罪孽,不過過失殺人同謀殺唔可以相提並論。美國同你國所衰既嘢唔係同一個等級,自然唔可以因為你地要反美,所以俾你地強行將兩者相提並論。
我只係話同你國呢種惡霸相比,美國就好似善人咁,冇話過佢真係善人。
好多人都鍾意講到天下烏鴉一樣黑

即係非禮強姦都叫性侵咁

但呢個世界好多嘢要排歧視鏈嘅

咁當然希望上面反美嘅朋友只係想還原歷史眞相

而唔係貶美崇中啦
沙溪大屠殺(英語:Sand Creek Massacre),又稱奇溫頓大屠殺(Chivington Massacre),沙溪戰役(Battle of Sand Creek),夏安族印第安人屠殺事件(Massacre of Cheyenne Indians),在北美印第安戰爭期間發生的一起戰爭犯罪事件。

事件經過
1864年11月29日,約700名隸屬於科羅拉多州第三騎兵軍團的士兵,無預警襲擊了居住在科羅拉多州南方印地安保留地的一個印第安人聚落。當地居住了約200餘名夏安族及阿拉帕霍族(Arapaho)居民,這些居民遭到軍隊的屠殺。這次攻擊事件,估計造成70名至163名印第安人死亡,其中三分之二是婦女及小孩。許多印第安人在死亡後遭到肢解,其頭皮及身體各部位器官被美軍士兵當成戰利品,做成飾品來使用。

這起事件發生的地點,現今被指定為美國國家歷史遺址。

好一場過失殺人
幾撚時有捧支呀二極管連登仔
我有話你捧支咩
咁上面邊條友捧支
你咪講下啲殘酷歷史囉佢講到咁誇張,係人就殺咁,咁點解作為中共眼中釘既香港黃絲既佢會乜事都冇,係咪代表中共其實都有一絲仁慈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞