原來阿拉斯加係俄賣比美國

353 回覆
54 Like 296 Dislike
蘇聯唔等於俄羅斯,蘇聯解體前嘅領土同今日俄羅斯嘅領土係不一致
咩叫印第安,易洛魁同納瓦荷可以係同一族?呢種講法同香港人新疆人同屬中華民族一樣咁荒謬。嗰啲叫征討歸順,同清洗滅絕係兩回事。至於黑人問題,五六十年代黑人的而且確係受到不公待遇,但有冇集體被抓入集中營度清洗?美國當然有啲位係做得唔好,但同你國呢種血債纍纍既惡霸相比,簡直係偶有犯錯既善人。
先唔講印第安種族清洗
黑人如果你同佢同場,基本上白人一定係無罪

大把黑人係俾人屈到死
自從侵爺既美墨加協定推出之後,而家已經變咗墨西哥人係南部邊境驅逐中美洲非法移民。
阿拉斯加如果變成俄羅斯導彈基地咪大鑊
當日俄國冇賣 分分鐘俾英國食左變加拿大一部分 渣都冇
其實佢咁做係有原因,就係唔想俄羅斯領土直接同英國領土接壤(當時加拿大係英國嘅),加上之後嘅大博弈,如果俄羅斯領土同英國領土接壤就麻Q煩。
樓豬=on9 仔
係,呢個都係美國比較嚴重既問題之一,黑人冤獄既問題到而家都未解決得晒,但同你國隨意抓啲維吾爾族入集中營相比,又真係小巫見大巫。起碼在世既黑人有啲可以放番出嚟,死咗既都會還番嗰公道俾佢,最起碼美國人肯主動認錯,至於你國人民,我諗佢地到穆斯林屠刀劈埋去個下先會認錯。至於美洲原住民,我諗你都係想講天花同血淚之路,但佢地只係屬於自然傳染同強制人口遷移,同種族清洗根本完全唔同。
已封鎖會員 WoW_唔識串

好奇一問,當年如果係普通市民,出得起錢係咪一樣可以同俄羅斯買阿拉斯加?國家領土可唔可以賣俾一個普通人?
補充返:
俄國喺克里米亞戰爭輸咗畀英國
賣阿拉斯加畀美國作為緩衝
唔想英國喺加拿大直打打過去阿拉斯加再打過去西伯里亞
每次睇都忍唔住笑
咁拉丁美洲獨立之後當時的軍閥主流心態同今日費拉人口搭便車心理唔同
沙俄當年賣阿拉斯加比美國, 同後來蘇俄將西藏, 新疆送比中共, 係完全同一個思路黎

沙俄當時想用美國去擋住在加拿大的法國人勢力, 而保護自己的阿拉斯加, 而西藏同新疆係用中共擋住英美從印度果面來的勢力

好多人講到沙俄賣阿拉斯加係短視, 但當時個政治環境唔係依家, 而佢地當年賣亦唔係為錢.
你真心?
麥迪遜政府
推定每人上繳一個印第安嘅人嘅頭皮,每一個派發100美金
希望做到種族滅絕

有興趣自己Google下

而黑人
坐冤獄嘅真係未必俾人查到出嚟

講緊係200年前科技唔發達嘅時候嘅事
仲有幾多我同你都未必會查得到

好似加拿大早排咁樣俾人爆出來
近代史係可以
你可以睇返以色列嘅國土點樣俾人買返嚟

不過而家已經好少會咁樣賣俾人

列支敦士登就係幾百年前俾人買返嚟
佢答之前係唔係又笑?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞